Poljoprivrednik Zoran Radisavljević iz mesta Makrešane kod Kruševca, prošle sezone prvi put je zasejao kukuruz Bećar kompanije „Superior“ i kaže da je prezadovoljan prinosom, kao i karakteristikama tog hibrida. On ima 16 redova zrna, klip je dug 25 centimetara, lak je za berbu i daje rod od 8 do 10 tona po hektaru. Pogledajte šta smo još saznali o Bećaru.
Do prošle godine „Superiorov“ hibrid Bećar u mestu Makrešane kod Kruševca bio je prava retkost. Međutim, od kada su ga ratari probali to je jedan od veoma čestih hibrida u selu. O njegovim karakteristikama razgovarali smo sa Zoranom Radisavljevićem, jednim veoma iskusnim ratarom iz mesta Makrešane.
Možda vas zanima
Zašto je dobro gajiti speltu?
17/08/2024
„Setvu sam obavio u prvoj polovini aprila. Prvi put sam koristio seme Bećara, po preporuci predstavnika ‘Superiora’ za naš region, Radeta Aleksića.“
Na kojoj gustini ste obavili setvu i kako ste zadovoljni? Reklo bi se da je rod dobar?
„Setva je obavljena na 25 centimetara gustine, a rodom sam prezadovoljan, izuzetno je dobar.“
Kako biste opisali Bećara, da li je to kukuruz koji daje velike klipove?
„Bećar je odličan kukuruz, ima klip od 16 redova zrna, dugačak je oko 25 centimetara, a što je najbitnije, šišarka mu je veoma tanka u odnosu na zrno, tako da je ono duboko.“
Duboko zrno, velik klip, znači biće dobar prinos? Uz to, klip je postavljen na sredini biljke, pa je sigurno lak i za berbu?
„Prinos će biti odličan, a berbu ćemo početi za nekoliko dana. Zbog magle i vlage ćemo verovatno imati probleme sa sušenjem, ali nekako ćemo već da se snađemo.“
Da li ste pripremili čardake?
„Jesmo, i čardake i sve što nam je potrebno za zaprašivanje. Samo čekamo još lepo vreme i berba može da počne.“
Da li možete već sada da procenite koliki će biti rod?
„Nadamo se da će biti od 8 do 10 tona po hektaru.“
Do sada u okolini Kruševca nije bilo mnogo proizvođača koji su koristili Bećar?
„Nije do ove godine. Sada kad smo probali ovaj hibrid, verujem da će ga ljudi sejati mnogo više.“
Sagovornik:
Zoran Radisavljević, Makrešane
Komentari