Uprkos naporima da otvorimo velika tržišta poput egipatskog, nama je još uvek teško da ponudimo robu ujednačenog kvaliteta. Jedan od problema predstavlja i to što se srpsko žito još uvek ne razvrstava po kvalitetu.
Dok god se žito ne bude razvrstavalo prema kvalitetu, naša zemlja ne može biti dovoljno konkurentna na svetskom tržištu. Pitali smo Vukosava Sakovića zbog čega je to tako i kada će se započeti sa tim.
Možda vas zanima
Zašto je dobro gajiti speltu?
17/08/2024
“Kvalitetnu pšenicu na evrpskom nivou ima Rusija, a odmah nakon nje smo mi. Žito se još uvek ne razvrstava po kvalitetu i to je veliki problem. Skladištari to ne mogu uraditi sami jer su previše mali“, kaže Vukosav Saković iz Žita Srbije.
A kako razvrstati pšenicu po kvalitetu, ako ne postoji popis silosa i podnih skladišta, gde se pšenica smešta, a samim tim ne zna se ni u kakvim se uslovima drži. Ipak na tome se uveliko radi.
“Mi sm ove godine proizveli skoro 12.500 miliona tona i nemamo nijedan problem. Ničija roba nije na ledini nije na kiši. A gde je uskladištena to bismo i mi voleli da znamo.”
Osim rešavanja problema oko skladišntenja robe, prostora za unapređenje kvaliteta pšenice još uvek ima.
Komentari