Zašto lekari savetuju da jedemo čičoku? + 3 RECEPTA za ukusna jela

Zašto lekari savetuju da jedemo čičoku? + 3 RECEPTA za ukusna jela

Čičoka, u narodu poznatija kao divlji krompir, prepoznatljiva je po velikim žutim cvetovima i visokoj stabljici, koja neretko naraste čak i do tri metra u visinu. Lekari je preporučuju sirovu ili kuvanu, u svakodnevnoj ishrani i to u neograničenim količinama, jer je veoma zdrava. Biljka čičoka poznata je još po nekoliko naziva: jerusalimska artičoka, divlji krompir, morski krompir.

Da li ste znali da je čičoka veoma lekovita biljka - © BBC

Poreklo čičoke

Čičoka je poreklom iz Amerike. U 17. veku bila je popularnija od krompira. Indijanci su je nazvali ,, sunčani koren”. Najraširenija je u Južnoj Americi, Aziji, Europi i na Novom Zelandu.  Svaki koren može da proizvede do 75 i čak 200 krtola tokom godine. Ovo je višegodišnje povrće, što znači da ga ne morate ponovo saditi svake godine.

Kako čičoka utiče na zdravlje?

Pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi 

Ova biljka se od davnina koristi u ishrani za smanjenje nivoa šećera u krvi. Pojedinci koji pate od dijabetesa mogu otkriti da redovno konzumiranje čičoke može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi. Ona sadrži oligo-fruktozni inulin – rastvorljivi polisaharid oslobođen od skroba, koji neguje dobre bakterije, održava imuni sistem i sprečava nastanak infekcija.

Pošto ovo povrće pomaže u bržem metabolizmu masti, može biti od pomoći i osobama sa visokim holesterolom. Pored normalizacije nivoa triglicerida u krvi, ona se takođe koristi za normalizaciju nivoa holesterola i istovremeno pruža zaštitu od brojnih kardiovaskularnih bolesti, uključujući visok krvni pritisak.

Liči na krompir ali ne sadrži skrob – Kako se gaji čičoka?

Koren divljeg krompira pomaže sa nedostatkom gvožđa

Pošto je ovo povrće niskokalorično i nema masti, odličan je način da povećate unos gvožđa. Kao esencijalni element uključen u isporuku kiseonika, gvožđe je od vitalnog značaja za opšte optimalno zdravlje. Nedostatak gvožđa može dovesti do smanjenja imuniteta i umora.

Čičoka je bogata vitaminima A, C i E, koji zajedno sa flavonoidima kao što je karoten blokiraju slobodne radikale i tako štiti od upala i prehlada. Zbog visokog sadržaja kalijuma, melem je za čvrste kosti.

Značajan je izvor folne kiseline koja je zadužena za produkciju crvenih krvnih zrnaca. Čičoka čuva srce, ulepšava kožu i kosu, a kako sadrži malo kalorija, preporučuje se osobama koje žele da smršaju.


Čaj od korena čičoke možete napraviti tako što ćete u prokuvalu vodu ubaciti nekoliko komadića iseckane čičoke i ostaviti da ostoji 15 minuta. Nakon toga možete ga poslužiti!

Recepti za jela od čičoke

Salata od čičoke

Potrebno:

  1. 3-4 čičoke
  2. 2 šargarepe
  3. 1 praziluk
  4. Morska so
  5. Malinovo ulje
  6. Jabukovo sirće

Skuvajte čičoku, kad je gotova iseckajte je na sitne komadiće. Pomešajte je sa izrendanom šargarepom i iseckanim prazilukom. Maslinovo ulje, jabukovo sirće i so stavite po želji.


Pita od čičoke

  1. 1 heljdine kore
  2. 5-6 čičoke
  3. Morska so
  4. 1 jaje
  5. Praziluk

Skuvajte čičoku, iseckajte je na sitne komadiće. Dodajte iseckani praziluk, jedno jaje i malo soli. Sve to pomešajte, ređajte na kore i uvijajte kao za pitu. Pecite u rerni sve dok kore ne porumene.

Supa od čičoke

  1. 1 glavica crnog luka ili praziluka
  2. 6-7 čičoke
  3. 2 krompira
  4. Maslinovo ulje
  5. Malo celera
  6. 1 čene belog luka
  7. 1 lovorov list
  8. 1 kesica kokošije supe
  9. Morska so
  10. Biber

Iseckamo luk na sitne komadiće. Ogulimo čičoku i krompir. Krompir iseckamo na manje komade.U šerpu sipamo maslinovo ulje i stavimo luk da se proprži zajedno sa celerom koji smo iseckali na komadiće kao i beli luk.


Kada smo propržili to, stavimo lovorov list, čičoku i krompir. Nalijemo u šerpu vodu i dodamo kokošiju supu. Kada su krompir i čičoka omekšaju izvadite lovorov list a dodajte kašičicu morske soli i malo bibera.Na kraju sve to izblendajte sa štapnim mikserom.

Da li ste znali da je čičoka veoma lekovita biljka - © Pixabay

Ova kultura je interesantna i po tome što je izbor esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam da proizvede. Najčešće se priprema kao krompir, kuvana (preporučuje se u kori) i pečena, ali se može koristiti i kao sirova u salati ili kao zimnica.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica