Kada govorimo o posnoj slavi, najbitnija namirnica za kojom su ljudi u potrazi je riba. Ribarnice i veliki trgovinski lanci su u tom periodu prepuni posla, a naročito za pojedine vrste riba, koje idu, što se kaže, “kao alva”. Kada slava padne na dan koji je u postu, svi pravoslavni vernici nastoje da ispoštuju tradiciju i slave posnu slavu. Iako su mogućnosti spremanja posnih jela velike, još uvek ljudi donekle smatraju izazovom spremanje posne slave. Neki tvrde da spremanje posne slave iziskuje i malo više novca od mrsne, no, to ne mora biti slučaj ako dobro raspodelite budžet na namirnice koje su posne, a od kojih nije svaka skupa.
Koje su to vrste najpogodnije za spremanje?
Ponude ribe je prilično bogata, te svako može naći odgovarajuću u skladu sa ukusom, lakoćom pripreme, ali i cenom. U ponudi se nalaze sveže i smrznute ribe, morske i rečne, a za svaku od njih je pogodan određeni način pripreme o čemu će biti reči kasnije u tekstu. Ako niste sigurni koju biste ribu izabrali kao glavno jelo za svoju slavu ili neku drugu priliku, predstavljamo neke od najtraženijih vrsta riba kod nas.
PROČITAJ I OVO: Recept za ukusnu domaću sardinu od rečne ribe
Šaran
Šaran je najpoznatija rečna (slatkovodna riba) koja živi u mirnijim i toplim vodama. Ova riba je poznata i po svojoj veličini, budući da u povoljnim uslovima može dostigne priličnu masu, čak i preko 20kg. Stoga ni ne čudi zašto je ova riba među najčešće biranim za slavsku trpezu. Šaran spada u dosta masne, hranljive i sočne ribe, zbog čega je veoma ukusan ako se pripremi na pravi način. Za pečenje je najbolje da šaran ima do 3kg, a za prženje i pohovanje su pogodniji manji.
PROČITAJ I OVO: Tradicionalni posni specijaliteti sa juga Srbije
Priprema šarana: Prema jednom receptu koji garantuje dobar ukus šarana, ovu ribu bi najpre trebalo očistiti od krljušti i unutrašnjih organa, raseći ga popreko i dobro posoliti. Šarana zatim probodete nožem na više mesta i u te rupe ubacite oscekan beli luk. U posudu u kojoj ćete peći šarana stavite ulje i glavicu crnog luka isečenog na četiri komada. U posebnoj posudi pomešajte kašiku brašna, kašičicu aleve paprike i ulja, zatim prelijte ribu tom smesom i ispecite je.
Pastrmka
Pastrmka je rečna riba koja se najčešće nalazi u planinskim, brzim i bistrim rekama i potocima. Pastrmka je zdrava riba koja sadrži prilično veliki procenat gvožđa, te se preporučuje ljudima koji pate od anemije. Pastrmka je nešto manja riba koja maksimalno može da dostigne do 15kg.
PROČITAJ I OVO: Evo kako se na jugu prave posne suve paprike!
Priprema pastrmke: Pastrmka nije mnogo masna riba, i jedna je od omiljenih za spremanje budući da je priprema jednostavna. Najbrže je možete ispržiti u tiganju, za šta je najpre potrebno da je očistite, isečete, posolite i uvaljate u brašno, a zatim pržite na dobro zagrejanom ulju. Ova riba je pogodna i za pečenje na roštilju, pre čega je potrebno da se opere mlakom vodom i dobro osuši.
Kečiga
Kečiga je slatkovodna riba najrasprostranjenija u slivu Dunava. Kečiga spada u nešto manje ribe, budući da se maksimalna težina koju može da dostigne kreće oko 9kg, ali takođe i među najkvalitetnije ribe za jelo. Iako nije među najčešće biranim ribama za slavsku trpezu, kečiga je veoma pogodna za spremanje, budući da se može i peći i pohovati.
Priprema kečige: Umočite kečigu u vrelu vodu, skinite joj kožu i očistite je iznutra, i izvucite žilu koja se nalazi duž kičme. Zatim je stavite u posudu u kojoj ćete je peći, posolite, prelijte zagrejanim buterom i pospite peršun po njoj, sitno iseckani. Pecite je na umerenoj temperaturi, a zatim je prelijte sokom u kome se pekla pomešanim sa dva limuna.
PROČITAJ I OVO: U Srbiji se najviše jedu morske ribe i šaran
Som
Som je jedna od najvećih slatkovodnih riba koja može da dostigne impresivnu veličinu od čak 3m i do 200kg, ali to je moguće samo u idealnim životnim uslovima. Som, kao i šaran, spada u visokomasne i hranljive ribe. Najčešće se na slavskoj trpezi mogu naći fileti soba, koji su veoma ukusni i jednostavni za pripremanje.
Priprema soma: Som se najčešće kupuje kao fileti, zato vam predstavljamo kako da spremite fileti soma. Najpre ih je potrebno iseći, a zatim uvaljati u smesu od sledećih sastojaka – kukuruzno brašno kukuruzni griz, so, aleva paprika i suvi začin. Nakon što dobro utapkate navedenu mešavinu na soma, pržite ih u tiganju na dobro zagrejanom ulju. Kada završite sa prženjem, polijte filete prelivom u kojem su izmešani maslinovo ulje, limunov sok, iseckan beli luk i peršunov list.
Oslić
Za razliku od prethodnih, oslić je morska riba. Oslić je jedan od standarda za posnu slavu sa kojom ne možete pogrešiti, jer je veoma ukusan i veliki broj ljudi ga voli. Oslić može da dostigne veličinu od oko 10kg, što je prilično dobra kilaža, te se od njega može servirati više porcija. U prodaji možete naći svež, filetiran i paniran oslić.
Priprema oslića: Isecite oslića na krupnije komade i rasite ih po sredini. Ribu psoolite i prelijte je sokom od limuna, a kad malo upije sok uvaljajte je u mešavinu od brašna, hlebnih mrvica i aleve paprike. Pržite ih na dobro zagrejanom ulju.
Tajna dobre riblje čorbe
Kako je domaća supa i čorba nezaobilano jelo na mrsnoj slavi, tako je riblja čorba neizostavni deo posne slavske trpeze. Vrsni poznavaoci pripremanja dobre riblje čorbe savetuju da najlepša čorba priprema od više vrsta riba, ako ste u mogućnosti da nabavite više od jedne vrste. Najčešće ćete čuti da riblju čorbu spremaju samo od glave ribe, ali ako želite da napravite vrhunsku riblju čorbu, savet je da ipak koristite meso ribe.
Za najbolje rezultate najbolje je da koristite bar tri vrste rečne ribe, među kojima su najpogodnije za riblju čorbu šaran, smuđ i tostolobik. Ukoliko želite da pravite čorbu samo od jedne vrste, šaran važi za najbolju ribu za spremanje čorbe zato što je najmasnija riba velikih dimenzija, te ćete od nje imati priličnu količinu mesa kako bi čorba bila bogata mesom.
Riba je nezaobilazni deo slavske trpeze, ali i svakodnevnog zdravog menija
Riba je hrana koju svaki nutricionista preporučuje kao glavni obrok u zdravoj ishrani. Poznato je da riblje meso obiluje esencijalnim masnim kiselinama, da je odličan izvor proteina, kao i da sadrži brojne mineralne i vitamine koji pogoduju razvoj našeg organizma. Iako bi riba trebalo da bude nneizostavna namirnica nadnevnom meniju barem 3 puta nedeljno, njena popularnost raste kako se približava period slava.
Komentari