U Mikser Hausu u Beogradu, od 04. do 06. decembra, održan je osmi po redu festival rakije pod nazivom Balkan urban experience. Naša ekipa posetila je ovu manifestaciju i uverila se da proizvodi dobrog kvaliteta zaista nemaju cenu, niti problem da pronađu kupce.
Na osmom festivalu rakije u Misker Hausu upoznali smo proizvođače i ljubitelje ovog pića iz cele Srbije, ali i razne sladokusce i poznavaoce dobre i tradicionalne hrane. Neke od njih smo i snimili, pa pogledajte šta su nam sve rekli.
Možda vas zanima
Domaćica iz Beograda, iz naselja Braće Jerković, izložila je razne slatkiše – čokoladne voćne torte, kao i suve i druge kolače, za svakoga ponešto. Zato je njen štand bio jedan od najposećenijih.
Ona nam je ispričala: „Sve pravim potpuno sama. Za ovu priliku, pošto manifestacija traje tri dana, bilo mi je potrebno dva dana da pripremim sve poslastice. Moji kupci su svi ljudi koji vole slatkiše, a prodajem i restoranima, ili ako me neko pozove i naruči nešto za rođendan, proslavu i slično. Tržište je za moje proizvode zaista široko, ali je platežna moć ljudi slaba.“
Na ovom festivalu predstavljen je i brend koji se zove Tradicija. Na štandu sa ovim imenom bila je izložena isključivo rakija od šljive, stara dve godine. Ta rakija je, kako su nam objasnili, odležala u hrastovom buretu, pa zato ima zlatnožutu boju.
Strahinja Berić nam je objasnio: „Sirovinu za našu rakiju proizvodimo u okolini Kraljeva, u podnožju planine Goč. Naš tehnolog je gospodin Ivan Urošević. U posao smo uključeni otac, majka, brat i ja, a sve ove dekoracije na flašama su ručni rad. Zaista se trudimo da dođemo do tržišta i da predstavimo brend Tradicija kako dolikuje ovim proizvodima.“
„Naša rakija pravi se od autohtonih sorti šljiva i ovo je jedna prava dobra prepečenica. Najzastupljenije sorte su nam čačanska rodna i crvena ranka. Na kraju, rekao bih još i da je interesovanje ljudi i više nego dobro, s obzirom na to da prvi put izlažemo na ovakvom mestu“, dodao je Strahinja.
Jedna ljubiteljka domaćih i tradicionalnih proizvoda došla je čak iz Niša. Ona je na ovom festivalu kupila nekoliko poklona, uglavnom rakiju medovaču.
„Mislim da će biti zadovoljni svi koji će dobiti ove poklone. Za sada imam dve kese, ali tek smo počeli da obilazimo štandove. Ko zna šta ću još kupiti. Zaista je odlična organizacija i reći ću svima da posete ovaj festival“, rekla nam je ona.
Med je zdrava sirovina, pa ni rakija od njega ne može da bude loša.
Nevena Novićević iz Velike Plane služila je rakiju od meda, takozvanu medovaču. Ona nam je otkrila da takva rakija nastaje vrenjem meda i da je najbolje da odleži dve godine u jasenovom buretu.
„Moj otac je pčelar i proizvodi med. Ja sam tehnolog, a medovača mi je bila diplomski rad na Poljoprivrednom fakultetu, kod profesora Ninoslava Nikićevića. Zato sam odlučila da primenim svoje znanje u praksi“, ispričala nam je Nevena.
„Kod proizvodnje medovače nema mnogo tajni. To je tehnološki postupak koji se uči na fakultetu. Svaki tehnolog zna kako se pravi rakija, baš kao što zna i za ostale prehrambene proizvode. Važno je da med može da fermentiše ili da vri, jer tako nastaje alkohol. Kasnije se radi dvostruka destilacija i sazrevanje u jasenovom buretu“, objasnila nam je Novićevićeva.
„Važno je da med bude prirodan. Livadski, bagremov, lipov, od svakog je rakija dobra. Na kraju, mogu još da kažem da je interesovanje veliko. Ljudima je zanimljivo što je ova rakija neobična pa mnogi žele da je probaju. To je rakija koja nema metanola i prija organizmu. Med je zdrava sirovina, pa ni rakija ne može da bude loša“, zaključila je Nevena.
Cilj nam je da ljudi probaju našu rakiju i da se uvere da nas odvaja kvalitet.
Ukoliko ste nekad probali Trivunovu rakiju, sigurno znate da ona dolazi iz Leskovca. U ovoj destileriji prave se gotovo sve vrste rakije – viljamovka, dunja, kajsija, šljiva, jabuka, travarica, loza. Zato posetioci koji su zastali kod ovog štanda sigurno nisu pogrešili.
Marija Jovanović nam se pohvalila: „Cilj nam je da ljudi probaju našu rakiju i da se uvere da nas izdvaja kvalitet. S obzirom na to da smo novi na tržištu, mogu da kažem da se rakija prodaje odlično. Dobijamo mnogo pohvala, naročito za viljamovku. Ukoliko želite da probate ovu rakiju, ne brinite, ne morate da putujete do Leskovca. Možete je kupiti i u Beogradu. Naravno, ukoliko želite da posetite jug Srbije, rado ćemo vas ugostiti.“
Elvis Zornić, vlasnik etno domaćinstva, restorana, konaka i kampa „Zornića kuća”, takođe je bio na ovom Sajmu. Na njegovom štandu, osim rakija, bilo je i raznih drugih đakonija.
„Na globalnom nivou naši ciljevi su da mi Mikseru damo hranu, a on nama kulturu, spoj tradicije i urbanog na najlepši mogući način. ‘Zornića kuća’ radi već osam godina i posebno možemo da se pohvalimo velikim izborom predjela, ili mezea. Uz to, mi u našoj kući imamo više od 50 vrsta rakija i 80 vrsta vina. Zato mislim da nam je pravo mesto na rakija festu, jer da bi se rakija dobro pila i da bi se u njoj uživalo, potrebno je dobro meze. Ja, poreklom iz Sjenice, znam koje su prave stvari za to“, rekao nam je kroz osmeh gospodin Elvis Zornić.
Sagovornici:
Strahinja Berić
Nevena Novićević iz Velike Plane
Marija Jovanović iz Leskovca
Elvis Zornić, „Zornića kuća”
Komentari