TROVANJE HRANOM: Čuvajte se OVIH 10 namirnica!

TROVANJE HRANOM: Čuvajte se OVIH 10 namirnica!

Trovanje hranom je realna situacija, ali nekad do nje dođe upravo od namirnica za koje nikada ne bismo pomislili da mogu da nas razbole. Consumer Reports rangirao je 10 najistaknutijih namirnica koje su nedavno povezane sa epidemijama i opozivima. Lisnato povrće, delikatesno meso i sir i mlevena govedina su na vrhu liste. Temeljno pranje i kuvanje hrane može pomoći da se smanji rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Organska hrana

 

Od salata do sirovog testa za kolačiće, mnoge moderne namirnice koje se nalaze inače u našem frižideru imaju istoriju toga da privlače bakterija koje mogu da dovedu do bolesti.

Milioni ljudi svake godine oboli od salmonele, listerije, Ešerihije coli ili drugih bakterija i virusa koji se prenose hranom.

Simptomi ovih infekcija uključuju dijareju i povraćanje, što može dovesti do dehidracije. Većina ljudi se oporavlja od trovanja hranom nakon nekoliko neprijatnih dana, ali u retkim slučajevima bolest koja se prenosi hranom može biti smrtonosna ili zahteva intenzivnu negu.

 

Srećom, većina hrane se samo opere ili ispeče i postaje sasvim bezbedna za konzumaciju. Većina bakterija u hrani može se ubiti na visokim temperaturama ili izbeći dobrom higijenom u kuhinji.

 


Consumer Reports je 30. marta objavio listu 10 najrizičnijih namirnica na osnovu opoziva hrane i podataka o bolestima koje se prenose hranom koje su pratili CDC, Uprava za hranu i lekove i Ministarstvo poljoprivrede između 2017. i 2022. godine.

Evo njihove liste namirnica koje su najčešće kontaminirane i kako ih bezbedno konzumirati, odnosno izbeći potencijalno trovanje hranom.

 


Koje su namirnice od kojih može doći do trovanja hranom?

  1. Lisnato zelenilo

 

zelena salata


 

FDA je opozvala više od 4 miliona slučajeva rimske salate i zelene salate od 2017-2022.

Epidemije povezane sa rimskom salatom i salatama u vrećicama izazvale su više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga kategorija hrane u proteklih pet godina, prema Consumer Reports.

Jedan od verovatnih izvora kontaminacije je voda koja se koristi za navodnjavanje polja salate: kada stajnjak iz obližnjeg hranilišta dospe u sistem za navodnjavanje zelene salate, bakterije iz izmeta životinje mogu završiti u vašoj salati.

Između 2017. i 2022. godine, ukupno 614 ljudi obolelo je od Ešerihije coli ili listerije koja se vodi do lisnatog povrća. Jedanaest od tih ljudi je umrlo.

Pokušajte da kupite cele glavice zelene salate i uklonite spoljne listove, koji će najverovatnije biti uprljani bakterijama, rekli su stručnjaci Consumer Reports-a. Druga alternativa je kuvanje kelja, zelja ili blitve umesto da ih jedete sirove.

 

  1. Sirevi i delikatesno meso

 

Izveštaji potrošača izbrojali su 122 slučaja izbijanja bolesti uzrokovanih hranom ili povlačenja delikatesnih proizvoda između 2017. i 2022.

Agencije za bezbednost hrane povukle su više serija mesa za jelo uključujući salamu, šunku i kobasice, a tu su se našli i narezani sirevi, i meki sirevi kao što je bri, zbog kontaminacije listerijom.

Listerija je bakterija koja može da preživi niske temperature vašeg frižidera, što je čini posebno podmuklom pretnjom. Ako jedan komad ili salama ili sir dođe u kontakt sa prljavim rukama, ceo tezga za delikatese može biti kontaminiran otpornim bakterijama.

Više od 90% ljudi zaraženih listerijom zahteva hospitalizaciju, prema FDA. Infekcija takođe može dovesti do pobačaja i mrtvorođenih kod trudnica.

Žene koji su trudne ili pod visokim rizikom od infekcije treba da izbegavaju delikatesno meso i sireve, i da se umesto toga drže unapred upakovanih stvari.

  1. Mlevena govedina

Kako da prepoznate koje je meso pokvareno

Mleveno goveđe meso može biti kontaminirano bakterijama koje se nalaze u životinjskom izmetu i tovištima.

Pakovana mlevena govedina može da sadrži opasne sojeve E. coli i salmonele. Ove bakterije mogu da putuju iz kravljeg creva na vaš tanjir i uzrokovale su da su se 643 osobe razbolele između 2017. i 2022. godine.

Salmonela je češća bakterija i izazvala je 416 ovih bolesti. Ali neki sojevi Ešerihije coli su toliko opasni da mogu dovesti do opoziva čak i pre nego što se neko razboli.

Milioni kilograma mlevene govedine je povučeno zbog bakterijske kontaminacije tokom petogodišnjeg perioda analize što je tragično.

Mleveno goveđe meso se takođe smatra opasnijim od celih komada jer se bakterije mogu mešati u celom pakovanju i mogu se široko proširiti u postrojenju za preradu gde se meso melje, navodi Consumer Reports.

 

  1. Luk

Crni luk © Agromedia

 

Luk se često kuva pre jela, što ubija bakterije.

Iako niko nije umro od konzumiranja kontaminiranog luka – koliko znamo – slojevito povrće je dovelo do toga da se hiljade ljudi razboli u ​​poslednjih 5 godina.

Većina tih slučajeva bila je povezana sa dva velika opoziva u 2020. i 2021. godini. Uzrok su sistemi i navodnjavanje vodom punom bakterija ili kontaminacija u pogonu za pakovanje, prema istrazi FDA.

Luk se često kuva, što ubija većinu bakterija koje se prenose hranom, ali može biti rizično jesti sirov. Consumer Reports upozorava da se ne peru unapred, jer voda brže truli luk.

 

  1. Ćuretina

Cena ćurećeg mesa – Šta je isplativije uzgajati: Kokoške ili ćurke?

Sirova ćuretina i piletina mogu biti kontaminirani salmonelom.

Salmonela je posebno rasprostranjena kod živine, delom zato što se bakterije mogu širiti dok radnici uklanjaju perje sa pilića i ćurki. Prsa i drugi rezovi ptica mogu biti kontaminirani, kao i pakovanja mlevenog mesa.

 

  1. Piletina

Sirova piletina meso

 

Veća je verovatnoća da pranje sirovog mesa širi bakterije nego da ih se reši, rekao je jedan stručnjak.Getti/mikroman6

USDA dozvoljava proizvođačima živine da prodaju piletinu koja može sadržati određenu količinu salmonele — dok farmeri moraju da testiraju svoje životinje na bakterije, propisi ostavljaju malo prostora za šokantnih 25% mlevene piletine koja može biti pozitivna na salmonelu u bilo kom trenutku.

Da biste izbegli rizik da se razbolite od salmonele, preporučuje se da kuvate piletinu i ćuretinu na unutrašnjoj temperaturi od 200° C.

Podrazumeva se da sirova piletina nije bezbedna za jelo. Ali manje ljudi zna da bi trebalo da izbegavaju pranje piletine pre kuvanja. Prema Džejmsu E. Rodžersu, direktoru istraživanja i testiranja bezbednosti hrane u Consumer Reports-u, ispiranje sirovog mesa treba izbegavati jer postoji rizik od širenja bakterija oko sudopera i oblasti za kuvanje.

  1. Papaja

Ukupno 332 osobe prijavile su bolest povezane sa svežom papajom između 2017. i 2022. godine, prema Consumer Reports.BI Australia

CDC je 2019. godine prijavio epidemiju od 62 osobe zaražene salmonelom u osam država. Agencija je utvrdila da su svi bili bolesni od cele sveže papaje uvezene iz Meksika.

Uvezeno voće može biti izloženo riziku od prenošenja bolesti, jer strane zemlje možda nemaju iste standarde inspekcije kao FDA. Između 2017. i 2019. godine, pet izbijanja infekcija od više sojeva salmonele bilo je povezano sa uvezenim papajama, prema NIH-u.

  1. Breskve

 

Prema Consumer Reports, 101 osoba se razbolela nakon što je jela breskve kontaminirane salmonelom.

FDA je povukla više od 113 miliona funti breskvi zbog kontaminacije salmonelom, navodi se u izveštaju.

Većina tih breskvi je opozvana 2020. godine, kada su breskve uzgajane u Kaliforniji bile povezane sa izbijanjem bolesti u najmanje 17 država.

Čini se da breskve imaju sličan put bakterijske kontaminacije kao i lisnato povrće, prema Consumer Reports. Mnogi zasadi breskve koji su umešani u povlačenje 2020. nalazili su se u blizini tovilišta i bili su pozitivni na sojeve salmonele koji se često viđaju kod stoke, tako da za to mogu biti krive kontaminirana voda ili prašina od useva.

 

  1. Dinje

Dinje i druge slične sorte se često seku na kocke ili kuglice pre nego što se prodaju. Ovo povećava rizik od kontaminacije, jer sečenje proizvoda može proširiti bakterije sa površine za sečenje na namirnicu.

 

Pranje i rezanje sopstvenog voća može vam pomoći da izbegnete kontaminaciju salmonelom ili listerijom, koja bi mogla da preživi u vašem frižideru. Obavezno operite voće spolja pre nego što ga isečete da biste uklonili prljavštinu, bakterije i pesticide.

 

  1. Brašno

brašno od pšenice i pšenica na drvenoj dasci

Brašno možda ne izgleda kao sirovi sastojak, ali može da nosi salmonelu pre nego što se skuva.

CDC je nedavno prijavio još jednu epidemiju salmonele povezane sa sirovim brašnom, od čega je obolelo 12 ljudi iz 11 različitih država. Većina njih je prijavila da je pojela sirovo testo ili testo pre razboljevanja.

 

Čak i mala količina nekuvanog testa mogla bi biti dovoljna da vam pozli u stomaku, upozorila je agencija. I dok možda mislite da su sirova jaja problem, brašno je takođe sirovi sastojak koji treba da ide u rernu pre jela.

Brašno za toplotnu obradu u rerni ili mikrotalasnoj pećnici će ubiti salmonelu i sve druge štetne klice, a takođe možete kupiti termički obrađeno brašno u prodavnicama.

Takođe je utvrđeno da mešavine kolača i kolača sadrže Ešerihiju coli, od čega je 2021. godine nedavno obolelo 16 ljudi.

 

Izvor: Yahoo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica