Na međi Lajkovca i Mionice rađaju plodovi svetske klase! Rakija šljivovica i dunjevača koje od njih nastaju, u destileriji Željka Jovanovića, u srcu sela Nanomir, već su pobrala brojna priznanja. Nekada malu, tradicionalnu proizvodnju za potrebe domaćinstva, pre deceniju i po odlučio je da proširi, te da ovo piće odležava u hrastovim buradima porodičnog podruma.
Porodična tradicija uspešno nastavljena
,,Sve je počelo na porodičnom gazdinstvu, gde smo generacijama proizvodili rakiju, a ja sam nastavio tu tradiciju. Godinama sam svoju rakiju poklanjao poslovnim partnerima, a pozitivni komentari i interesovanje za kupovinu naterali su me da uložim sve svoje resurse, godine iskustva i ljubav prema proizvodnji rakije u osnivanje destilerije.
Danas sa ponosom proizvodimo rakiju vrhunskog kvaliteta, posvećujući pažnju svakom detalju u procesu, kako bismo našim kupcima ponudili jedinstven i autentičan proizvod”, kaže Željko Jovanović, vlasnik destilerije ,,Podrum želja”.
Šljivovica: novi viski? Rakija kao brend i srebro srpskih domaćina
Svaki plod za rakiju pažljivo se bira
Rakija Željka Jovanovića nastaje od voća koje ubira u vlastitim zasadima, gde je pod šljivom, dunjom i kruškom šest hektara. Uz stare sorte ,,požegaču”, ,,crvenu ranku”, u novim zasadima su ,,čačanska rodna” i čačanska lepotica, dok je u bocama rakija od kruške ,,vilijamovke” i leskovačke sorte dunja.
Jedan deo voća za proizvodnju kupuju sa odabranih gazdinstava iz mioničkih sela, a u destileriji u Nanomiru, godišnje se proizvede 30.000 do 40.000 boca.
Za preradu se koriste zdravi plodovi, odgovarajućeg sadržaja šećera, iz kojih se pre usitnjavanja otklanja koštica, što je, objašnjava naš sagovornik, preduslov za dobijanje rakija vrhunskog kvaliteta. Tome značajno doprinose i sistemi za navodnjavanje, kojima su pokriveni svi voćnjaci, dok se berba obavlja u nekoliko faza. Sva pića, u podrumu sa kontrolisanom temperaturom, odležavaju najmanje pet godina u bačvama od hrasta kitnjaka.
Rakija ,,Podrum želja” osvaja srca kupaca i žirija
,,Iako na našem tržištu postoji mnogo dobrih destilerija koje proizvode rakije vrhunskog kvaliteta, sigurni smo da ćemo pronaći svoje mesto, jer verujemo u vrednost našeg proizvoda i posvećenost koju ulažemo u svaki detalj. I pored toga, ne planiramo povećanje proizvodnje kako bismo očuvali kvalitet koji je naš najveći prioritet”, naglašava Jovanović.
Među 2.754 uzorka alkoholnih pića iz 62 zemlje, šljivovica ,,Želja 7″ osvojila je srebrnu medalju na prestižnom međunarodnom ocenjivanju jakih alkoholnih pića 2024 CMB Spirit selection – Brisel, koje je održano u Kini. Na ovogodišnjem sajmu ,,Otvoreni Balkan” dve zlatne medalje za rakije ,,Šljivovica 7″ i ,,Šljivovica 12″.
Rakija od šljive iz ove destilerije svrstana je među četiri najbolje srpske šljivovice u 2024. godini na ocenjivanju koje organizuje Institut za voćarstvo u Čačku. Sa Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu stigle su zlatne medalje i pehari za šljivovicu i dunjevaču, te nagrada za najbolje ocenjeni dizajn, ali i sa međunarodnih ocenjivanja vina i rakija u Aranđelovcu i Topoli.
11 razloga zašto je rakija uvek bila omiljeno piće Srba
,,Sve osvojene nagrade su za nas velika čast i potvrda kvaliteta. One su veoma značajne za dalji rad i promociju, jer nam pomažu da se istaknemo na tržištu i da nastavimo sa razvojem brenda koji naši kupci prepoznaju i poštuju”, sa ponosom kaže Jovanović.
Dodaje i da ga raduje činjenica da se rakija ponovo vraća na naše stolove, te da sve veći broj mlađe populacije prepoznaje i vrednuje dobar kvalitet, ,,što dodatno motiviše da nastavimo sa proizvodnjom vrhunskih rakija koje zadovoljavaju i najzahtevnije ukuse”.
Komentari