Sledeća priča posebno će zanimati ljude koji se bave sušenjem voća, povrća i začinskog bilja, jer ćemo vam predstaviti jednu neobičnu sušaru. Ona kao pogon koristi sunčevu energiju. Kako izgledaju proizvodi dobijeni u ovakvoj sušari i koliko je energije potrebno za njen rad, saznali smo iz prve ruke.
Sušeno voće, povrće, gljive i začinsko bilje sve su popularniji u našoj zemlji. Zato se povećava i broj ljudi koji odlučuju da sami suše sirovine koje proizvedu. Ukoliko ste i vi među njima, Nenad Veselinović, pronalazač sušare koja radi uz pomoć sunčeve energije sigurno će vam biti zanimljiv.
Možda vas zanima
„Mi smo pre tri godine odlučili da pronađemo sušaru koja će trošiti malo energije, a istovremeno davati vrhunski kvalitet proizvoda. Profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu davali su nam razne smernice i uspeli smo da napravimo prvu sušaru koja koristi sunčevu i električnu energiju i to tako da je ušteda energije zaista enormno velika.“
„U ovim sušarama suši se lekovito, začinsko i aromatično bilje, gljive, voće i povrće i dobija se vrhunski kvalitet osušene robe.“
„Sušare su kapaciteta od 200 do 400 kilograma sirove robe. Sve procese na sušari vodi mikroprocesor koji određuje temperaturu i stepen vlage sušenja. Vreme sušenja varira od količine vlage koja se nalazi u proizvodima. Naravno, ukoliko je bilo sušno vreme, proizvod će se kraće sušiti, a ako je padala kiša, onda će taj proces malo duže trajati. Ipak, na kraju je kvalitet osušenog proizvoda uvek isti.“
Vi imate i sertifikate stručnjaka iz Holandije, predstavnike njihove prerađivačke prehrambene industrije i oni su rekli da su proizvodi zadržali i aromu i ukus. Na evropskom tržištu, a sve više i na domaćem, takvi proizvodi veoma su traženi.
„Imali smo čast da nas poseti ekspert iz holandske vlade, gospodin Lui Timerlans. On je pogledao našu sušaru i sve procese sušenja koje u njoj vršimo i njegovo je mišljenje da smo mi pogrešno postavili marketing kampanju.“
„Prva stvar koju bi trebalo da kažemo je da je ovo potpuno nova tehnologija sušenja, da se dobija vrhunski kvalitet proizvoda, da je enormna ušteda energije, pa tek onda da se koristi sunčeva energija kao pogonska.“
Prva stvar koju bi trebalo da kažemo je da je ovo potpuno nova tehnologija sušenja, da se dobija vrhunski kvalitet proizvoda, da je enormna ušteda energije, pa tek onda da se koristi sunčeva energija kao pogonska.
„Kvalitet osušenih proizvoda veoma mu se dopao, kao i mirisi, ukusi i arome. Sve proizvode koje sušimo opet ćemo dati Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, ali i nekim drugim, kako bi stručnjaci mogli detaljno da ih ispitaju. Želimo da saznamo i pokažemo šta se nalazi u tečnosti koja se skuplja, jer iz nje uopšte ne izlazi para. Sve ide u hladnjak, iz njega u kondenzator, odakle se vadi kao tečnost. Zato želimo da vidimo šta ona sadrži i može li se nešto od toga iskoristiti.“
Nekoliko ovakvih sušara prodato je i u Srbiji. Postoji interesovanje za njih. U koje krajeve su one otišle i za šta se uglavnom koriste?
„Otišle su na jug i zapad Srbije. Na jugu ljudi razmišljaju da suše lekovito bilje i imaju ugovore sa stranim farmaceutskim kompanijama, a na zapadu se bave i nekim drugim poslovima, pa žele da za korist svog posla suše proizvode koji su im potrebni.“
Sigurno je da je za ovu vrstu proizvoda zainteresovano i domaće tržište. Da li biste mogli da kažete da je cilj široka potrošnja ili možda neke specijalizovane prerađivačke industrije?
„Tržište je veliko. Jedna porodica, manje ili veće preduzeće mogu da nabave sušaru i tako dobiju vrhunske proizvode. Uz to, ovakva kupovina mogla bi da zaposli još nekoliko ljudi, a proizvodi koji se dobijaju, prema savetima holandskog stručnjaka, trebalo bi da se nude specijalizovanim prerađivačkim industrijama, kako bi i konačni proizvodi bili vrhunski.“
Mogli bismo da zaključimo da je reč o jednom proizvodu koji nama kao zemlji može da pruži razne mogućnosti, jer imamo veliku sirovinsku bazu raznih proizvoda i zato bi trebalo da je na najbolji način iskoristimo.
„Naravno, samo bi trebalo da zasučemo rukave, da radimo i svima će biti bolje.“
Sagovornik:
Nenad Veselinović
Komentari