U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu 10. jula održano je šesto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Serbia 2018. Učestvovala su četiri tima studenata sa srpskih univerziteta, u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije. Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju EcoTrophelia Europe, koje će biti održano 21. i 22. oktobra 2018. godine u okviru velikog internacionalnog sajma hrane, SIAL, u Parizu.
Možda vas zanima
Nove prehrambene proizvode razvijene kroz inovativan i ekološki pristup predstavili su timovi sa tri Univerziteta: tim Ekofamilija sa proizvodom „Acornico“ i tim Beeronja sa proizvodom „BeerON“, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu; tim Mastef, sa proizvodom „Mastef“, Tehnološki fakultet u Leskovcu, Univerzitet u Nišu; tim Sweet rainbow, sa proizvodom „Sweet rainbow“, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu.
Prvo mesto osvojio je tim Ekofamilija sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „Acornico“ koji predstavlja instant toplu čokoladu sa žirom.
„Pobednici nacionalnog takmičenja imaju sjajnu priliku da predstave svoj proizvod i poslovne ideje na nekom od vodećih evropskih sajmova, i saznaju kako njihove sposobnosti i veštine odgovaraju potrebama tržišta“, izjavio je prof. dr Viktor Nedović, Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Predsednik žirija nacionalnog takmičenja.
Takmičenje je organizovano uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu i Naučno-tehnološkog parka Beograd, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomoglo da plasiraju svoje inovativne proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu.
USAID Projekat za konkurentnu privredu je aktivnost vredna 12 miliona dolara koja je namenjena jačanju konkurentnosti srpske prehrambeno-prerađivačke industrije, pogotovo lanaca vrednosti voća i povrća, s ciljem povećanja prodaje i izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.
Za više informacija o takmičenju Ekotrofelija Srbija molimo kontaktirajte sa Anom Kalušević na: [email protected].
Komentari