Srbi piju samo kvalitetnu kafu, loše gotovo da i nema

Srbi piju samo kvalitetnu kafu, loše gotovo da i nema

Najnoviji rezultati kontrole proizvodnje kafe koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede u protekla dva meseca pokazuju da je kvalitet i bezbednost omiljenog napitka u Srbiji na veoma visokom nivou. Od 30 uzoraka, jedan proizvođač kafe “sladio” je ovaj napitak sa dodacima, odnosno dodavao je surogat.

Srbi piju isključivo kvalitetnu kafu - © Pixabay

Međutim, u Ministarstvu poljoprivrede rekli su Tanjugu da taj dodatak nije opasan te da je bezbedan za upotrebu, ali da mu nije mestu u pravoj kafi.

Objašnjavaju da se najveći broj nepravilnosti koji je utvrđen odnosi na nepotpunu dokumentaciju i poštovanje standarda proizvodnje (HASSP).

“Zdravstvena bezbednost svih proizvoda, ako se izuzme ovaj neozbiljan gest po pitanju surogata, je zadovoljavajući. Obišli smo 65 objekata, i u 25 objekata smo utvrdili određene nepravilnosti. Sve te nepravilnosti se odnose na dokumentaciju, a ne na bezbednost”, kaže za Tanjug pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

Kako da sami prepoznate kvalitetnu kafu

On kaže da je ranijih godina bilo mnogo više lažne kafe, te da je u ovakvim kontrolama uglavnom bilo i do šest otkrivenih “kafe prevaranata”.

“Informacije ranijih godina govorile su da je kafa bila često nebezbedna, da je bio veliki broj proizvođača koji su u kafu dodavali surogate. Rezultati pokazuju da su sada stvari znatno bolje”, navodi Vujović i kaže da su proizvođači koji su u kafu stavljali dodatke kažnjeni.


Rezultati rada inspektora u protekla dva meseca, pokazali su da od 65 objekata u kojima se pravi kafa, četiri nisu obezbedili adekvatnu higijenu u skladu sa propisima, 25 nije radilo po pravilima HASSP-a, 13 njih nije bilo upisano u Centralni registar, 12 nije poštovalo pravila i procedure proizvodnje, a 14 firmi nije imalo usklađenu deklaraciju sa propisima.

Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica