Naučni institut za prehrambene tehnologije (FINS) iz Novog Sada, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, već četvrtu godinu zaredom realizuje projekat koji ima za cilj da pomogne malim proizvođačima tradicionalnih specijaliteta od mesa i mleka.
O uslovima i načinu realizacije projekta koji ima za cilj da pomogne malim proizvođačima tradicionalnih proizvoda od mesa i mleka, govorila nam je dr Tatjana Tasić sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada.
„Veliki broj ljudi tradicionalno se bavi izradom različitih proizvoda od mesa i mleka, a potom ih prodaje poznanicima. Da bi proizvođač mogao legalno da proda svoj proizvod restoranima ili prodavnicama, neophodno je da ima registrovane objekte za proizvodnju i preradu mesa, ili mleka. Odnosno, potrebno je da ti objekti zadovoljavaju određenje veterinarsko-sanitarne uslove koji su u skladu sa zakonom.“
Možda vas zanima
„Svi koji se bave stočarstvom trebalo bi da svoj trud i rad finalizuju kroz gotov proizvod, kako bi ostvarili bolju finansijsku dobit. Takođe, plan je da se smanji proizvodnja sirovih poluproizvoda, a potom i da sirovine koje ljudi proizvedu, sami i prerade.“
Šta jedno domaćinstvo koje želi da učestvuje u projektu i koje se nada da će biti odabrano može da očekuje?
„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisuje konkurs svake godine. Na njega mogu da se prijave svi zainteresovani proizvođači koji se bave stočarstvom. Na osnovu kriterijuma koji su definisani, svi izabrani kandidati dobijaju materijalna sredstva od Pokrajinskog fonda.“
Ove godine Pokrajinski sekretarijat ulaže u projekat 60% investicije, dok ostatak proizvođači plaćaju sami.
„Nakon što prerađivači dobiju sredstva, tim iz FINS-a izlazi na teren. Potom sledi izrada tehnološkog projekta, koji je u okviru glavnog. On se tiče rekonstrukcije i adaptacije objekta na kojima se radi. Tehnološki projekat je neophodan za dobijanje dozvole od strane Ministarstva za poljoprivredu.“
„Tokom izgradnje objekata, sledi njihova adaptacija, a za to vreme svim kandidatima stoji na raspolaganju stručna pomoć našeg tima iz FINS-a. Osim toga, u našem institutu se održavaju edukacije i iz različitih oblasti koje se tiču dobrobiti uzgoja i ishrane životinja.“
Kada počinje konkurs i kada su termini za prijave?
„Konkurs je do sada bio jednom godišnje, uglavnom leti, u junu. Savetujem svima, bez obzira na konkurs, da prate sajt Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Na njemu postoje različiti konkursi tokom cele godine i sigurno će svako, u zavisnosti od vlastitih potreba, moći da pronađe nešto za sebe“, zaključila je dr Tatjana Tasić iz novosadskog Naučnog instituta za prehrambene tehnologije.
Sagovornik:
dr Tatjana Tasić, Naučni institut za prehrambene tehnologije Novi Sad – FINS
Komentari