Da li ste znali da postoje paprike koje su čak 400 puta više ljute u odnosu na prosečne srpske ljute paprike? Da li biste se usudili da ih probate? Možda bi trebalo da razmislite još jednom.
Na Sajmu etno hrane i pića sreli smo i Jovana Zorića, jednog od stvaralaca ljutih soseva pod nazivom „Flowers & Chillies“. On nam je objasnio po čemu se ovi sosevi razlikuju od drugih ljutih soseva na srpskom tržištu, na koji način se prave i šta za neke druge narode znači pojam „ljuta paprika“.
Možda vas zanima
„‘Flowers & Chilliesʹ je grupa prijatelja koja je počela da se bavi uzgojem ljute paprike, a kao poseban proizvod odlučili smo da pravimo i specifične soseve. Sve radimo sami i iz sopstvene proizvodnje. Za soseve ne koristimo nikakve konzervanse, aditive niti bilo šta slično. Ne možemo baš da kažemo da radimo po zakonima organske proizvodnje, ali principe biološke proizvodnje poštujemo u potpunosti.“
Hajde malo da dočaramo ljudima koji ne znaju, šta znači – ljute paprike? Ovo nisu naše klasične srpske ljute paprike…
„Nisu, one su daleko od toga, u stvari. Domaće paprike imaju stepen ljutine od 5.000 do 8.000 skovila, ove naše paprike su daleko ljuće i imaju i po 2.000.000 skovila. Inače, paprika je osnovna sirovina za proizvodnju naših soseva i ono što ih dodatno razlikuje od drugih jeste što one nisu samo ljute, već imaju i neku specifičnu aromu, pa su zato nesvakidašnje za naše tržište. Trenutno imamo 11 vrsta paprika, ali planiramo da sledeće godine proširimo asortiman i da imamo barem dvadesetak egzotičnih vrsta.“
Evo šta nam govori boja paprike – OVO JE KORISNO ZNATI!
Da li je ovo ispred vas sorta Moruga Skorpion, jedna od najljućih paprika na svetu?
„Jeste, to je druga najljuća paprika na svetu. Ona je poreklom sa Trinidada i zaista se ubraja u rod najljućih vrsta koje postoje na svetu. Rekord njene ljutine je oko 1.800.000 skovila. Inače, imamo i prvu naljujuću papriku na svetu. Ona se zove Karolina Riper, napravljena je kao hibrid u severnoj Americi i ima više od 2.000.000 skovila.“
Svi vole ljuto, ali neće svako to i da prizna.
Zašto se uopšte prave takvi hibridi, čemu služe?
„Osim što su interesantni pa je veoma zanimljivo da snimate nekog dok proba tu papriku, oni su odlična sirovina za soseve. Naime, mala količina napravi izuzetnu aromu i ljutinu i daje vam mogućnost da pravite razne gurmanske i gastronomske poslastice.“
PAPRIKA – SADA saznajte sve o ovom zdravom povrću!
Zašto ste odlučili da se bavite ovakvom vrstom povrtarstva, odakle vam ideja da gajite baš ovoliko ljute paprike?
„Uvek smo voleli da se bavimo nekim stvarima koje nisu baš uobičajene. Pokušavamo ljude da edukujemo i da proširimo ponudu ukusa koji dolaze iz bogate srpske kuhinje. Naši ljudi zaista vole ljuto. Ja često kažem da svi vole ljuto, ali neće svako to i da prizna.“
Gde gajite paprike i na kojoj površini?
„Paprike uzgajamo u Surčinu, na našem poljoprivrednom gazdinstvu. Za sada imamo 10 ari pod plastenicima i još oko 30 ari na otvorenom. Trenutno koristimo oko dve trećine kapaciteta, a pun ćemo koristiti sledeće godine.“
Paprika i kako je gajiti – OSNOVNI SAVETI ZA POČETNIKE!
Gde kupujete semena, ako nije tajna? Ima li ih u Srbiji?
„Nema ih u Srbiji i trenutno moramo da idemo u inostranstvo da ih kupimo. Međutim, u planu nam je da pravimo banku našeg semena i to tako što ćemo voditi računa da očuvamo ove jedinstvene vrste.“
Domaće paprike imaju stepen ljutine od 5.000 do 8.000 skovila, ove naše paprike su daleko ljuće i imaju i po 2.000.000 skovila.
Kako se prave ovi sosevi? Zašto su specifični u odnosu na druge ljude soseve sa srpskog tržišta i da li ih ljudi kupuju?
„Ljudima se sviđa ukus i upravo to nam daje vetar u leđa da radimo dalje. Svi sosevi se prave od prirodnih sastojaka, pa tako jedan od najpopularnijih sadrži 120 grama sveže maline po flašici.“
„Nijedan sos nema konzervans, već se oni kuvaju, pa se potom pasterizuju. To ih, na primer, razdvaja od drugih ljutih soseva. Ne prave se od fermentisane paprike i zaista dominira ukus tog povrća, a ne neke kisele ili slane kombinacije. Trenutno imamo 7 vrsta soseva i zaista svako može da pronađe nešto što mu se sviđa i što mu je po ukusu.“
Oni se svi razlikuju po ljutini?
„Tako je. Malina je najmanje ljuta. Za njom sledi kombinacija sa karijem, pa neke druge kombinacije i na kraju ‘Black naga’, kao najljući. Doneli smo i jedan sos koji je kuriozitet i 6 puta je ljući od nage, ali to je samo za najhrabrije i preporučujemo ljudima da ga probaju na sopstvenu odgovornost.“
Šta za vas znači izlaganje na Sajmu etno hrane i pića?
„Prvi put smo na ovako velikom sajmu i zanimljiva nam je i sama činjenica da smo se pojavili. Želimo da ljudima prezentujemo ovo što radimo, naročito onima koji prvi put probaju naše soseve i paprike. Za sada se pokazalo da od 10 ljudi koji probaju, njih 7 ili 8 želi da kupi sos i vrlo nam je drago što je tako. Zaista mislimo da je uspeh što smo se pojavili na ovakvom jednom mestu.“
Sagovornik:
Jovan Zorić, „Flowers & Chillies“
Komentari