Kada se pomene brašno mnogi najpre pomisle na pšenično ili kukuruzno brašno. Međutim, pored njih postoji veliki broj različitih vrsta brašna, a mi smo za vas izdvojili 7 vrsta koje se često koriste kod nas.
Možda vas zanima
Ječmeno brašno
Ova vrsta brašna dobija se mlevenjem celog zrna ječma. Popularno je kao zamena za pšenično brašno, jer sadrži gluten, a on je karakterističan za brašna koja se dobijaju od pšenice. Ova vrsta brašna ima blag i orašasti ukus.
Takođe ima manje kalorija i do četiri puta više vlakana od običnog brašna. Zbog manje količine glutena, teže narasta kada se doda kvasac pri pravljenju hleba. Ako ipak pravite hleb sa kvascem koristite 3/4 ječmeno brašno i dodajte 1/4 običnog brašna. Odlično je za brze hlebove, bez kvasca i palačinke.
Biljka za sve: Od agave se prave tekila, brašno i veštački zaslađivači
Kokosovo brašno
Ova vrsta brašna ne sadrži gluten, a dobija se mlevenjem suvog kokosa. Nakon što se odvoji mesnati deo od ljuske, suši se a nakon toga melje. Ima blagi ukus kokosa i veoma je bogato vlaknima. Kokosovo brašno može da zameni do 20% običnog brašna, ali imajte u vidu da treba dodati malo više tečnosti jer ovo brašno dobro upija tečnost. Takođe ako se u receptu koriste jaja duplirajte količinu.
Kukuruzno brašno
Ova vrsta brašna dobija se finim mlevenjem celog zrna kukuruza i ne sadrži gluten. Može biti bele ili žute boje u zavisnosti koja se vrsta kukuruza melje. Belo kukuruzno brašno koristi se kao vezivo i gustin u proizvodnji kolača, testa i mesnoj industriji.
Ovseno brašno
Proizvodi koji su nastali od ovog brašna bolje zadržavaju vlagu od onih sa pšeničnim brašnom. Dobija se mlevenjem celog zrna i nema glutena.
Bili smo u vodenici umesto vas i čuli nostalgični zvuk starih vremena…
Pirinčano brašno
Pirinčano brašno dobija se finim mlevenjem pirinča. Pravi se od belog i od braon pirinča. Belo pirinčano brašno je blažeg ukusa i lakše se vari od pšeničnog brašna. Ovo brašno možete napraviti sami, tako što željenu vrstu pirinča stavite u blender i sitnite dok ne dobijete fini prah.
Speltino brašno
Ovo je jedno od najpopularnijih alternativnih vrsta brašna koji se koriste za pečenje. Spelta potiče iz iste porodice kao i pšenica ali masti u spelti se lakše razgrađuju, a hranjiva vrednost ovog brašna je veća od pšeničnog. Ima orašast i pomalo sladak ukus, i veoma je slično brašnu od celog zrna pšenice. Sadrži gluten i dobro je kao zamena za pšenicu.
Pšenično brašno od celog zrna
Dobija se mlevenjem celog zrna pšenice i sadrži više hranjivih materija od belog pšeničnog brašna. Ne sadrži mnogo glutena, a kada se pravi hleb sa kvascem, meša se sa belim brašnom.
Izvor: Whatscookingamerica
Komentari