Prerada voća i povrća na jugu Srbije – Sušenje u osmozi najkvalitentije

Prerada voća i povrća na jugu Srbije – Sušenje u osmozi najkvalitentije

 Sušeno voće sa juga Srbije - ©Pixabay

Surdulica kraj Jelašnice, odakle je Dobrivoje Stanisavljević, poznata je naširoko po domaćoj zimnici, a on u svojoj ponudi ima od domaće turšije, preko paprike na hiljadu načina, do ajvara za koji je dobio diplomu prošle godine za robnu marku Srbije. Ali, to nije jedino što se može naći kod Dobrivoja.

Na pitanje  da li se i po čemu razlikuje ajvar sa juga Srbije od ajvara iz Vojvodine, Dobrivoje kaže da je velika razlika. Prvo, ajvar sa juga je od Niša pa do Vranja i to je mnogo bolji ajvar, prvenstveno jer se gaje jako kvalitetne paprike zbog podneblja i uslova uzgoja. Sve se tu manje više radi ručno: pečenje, ljuštenje, kuvanje, ukuvavanje. Reč je o procesu koji se prenosi sa kolena na koleno i to čini taj prepoznatljivi kvalitet ajvara sa juga.

“Imam proizvodnju paprike na svom gazdinstvu, ne mnogo, oko 70 ari, gde su posađene dve vrste paprika: za proizvodnju ajvara i paprika za turšiju. Džinku ove godine nisam proizvodio, nabavio sam je sa druge strane ali ću je naredne godine posaditi”, kaže nam Dobrivoje.

A, ono po čemu Surdulica nije poznata ali Dobrivoje jeste je – sušeno voće.

U pitanju je voće sušeno prirodnim putem, na otvorenom prostoru, gde je hladovina i gde ima samo toplo strujanje vazduha. Tako se suši šljiva.

Drugu tehnologiju sušenja, takozvano sušenje u osmozi, Dobrivoje primenjuje za višnju, malinu i kajsiju. Ne dodaje se šećer već se dodaje, kako Dobrivoje objašnjava, šećer od jabuke koji kruži na temperaturi od 50 stepeni i izvlači vodu iz voćaka. Kada skine otprilike 30% vlage, voće ide na dodatno sušenje u sušaru.

Reč je o jednoj od najzdravijih načina sušenja voća. Ne dodaju se veštački šećeri, zaslađivači ili aditivi da bi voćka bila slatka.

Dobrivoje je krenuo sa sušenjem voća pre 5-6 godina i tada ljudi nisu bili upoznati sa voćem osušenim na prirodan način, već su više težili kandiranom voću. Sada, kada su ljudi više osvešćeni o zdravijem načinu ishrane i Dobrivoju je krenuo posao sa sušenim voćem.

Dobrivoje je siguran da će kandirano voće pasti u drugi plan, samo da ljudi budu više informisani o prirodno sušenom voću, putem televizije, u školama i prenošenjem znanja sa jednog čoveka na drugog.


Sagovornik:

Dobrivoje Stanisavljević, Surdulica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica