Prvim sastankom projektnog tima novosadski Naučni institut za prehrambene tehnologije započeo je realizaciju projekta „Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda“. Projekat je sa milion evra finansiran iz fondova Evropske unije. Reč je o programu „Horizont 2020“ tvining projekata, kojima je cilj da unaprede inovativni kapacitet naučnih institucija, a u ovom slučaju, i znanja i uloge srpskih potrošača u kontroli kvaliteta prehrambenih proizvoda.
Konkurisala su 552 projekta, od kojih je šezdesetak prihvaćeno. Iz Srbije ih je bilo 20, a samo dva će biti finansirana. Jedan od njih je upravo ovaj novosadskog Naučnog instituta za prehrambene tehnologije, koji ima skraćen naziv „Foodstars“.
Možda vas zanima
Projekat podrazumeva obuku mladih istraživača sa ovog instituta i sticanje novih saznanja u oblasti prehrambenih tehnologija. To se prvenstveno odnosi na prve faze projekta. U drugim fazama ta znanja će se prenositi na srpsku prehrambenu industriju, mala i srednja preduzeća i potrošače jer su to neraskidivi partneri u procesu razvoja prehrambenih proizvoda.
„Naša prehrambena industrija ne primenjuje nove netermalne tehnologije kao što su: ultrazvuk, hladna plazma i pulsirajuća električna polja, kojima se inaktiviraju mikroorganizmi i nepoželjni enzimski procesi, a pri tom se čuvaju nutritivne vrednosti hrane. Naši mladi istraživači će upravo u toj oblasti steći početna znanja“, kaže dr Milica Poić, koordinatorka ovog projekta.
Naš cilj je da povežemo nauku, prehrambenu industriju i potrošače kako bi se unapredila, ne samo prehrambena industrija, nego i uloga potrošača.
„Unaprediće se i ispitivanje sirovina koje se koriste za formulaciju prehrambenih proizvoda i njihov uticaj na zdravlje potrošača. Takođe ćemo steći znanja o primeni potrošačkih testova i ocene prihvatljivosti proizvoda. Naš cilj je da povežemo nauku, prehrambenu industriju i potrošače kako bi se unapredila, ne samo prehrambena industrija, nego i uloga potrošača“, dodaje koordinatorka Poić.
„U kasnijim fazama projekta organizovaćemo veliki broj aktivnosti na edukaciji šire javnosti, pre svega školske dece, srednjoškolaca, studenata, postdiplomca i potrošača. Putem okruglih stolova i tematskih večeri pokušaćemo da im približimo ceo proces razvoja prehrambenih proizvoda, da im ukažemo na njihovu ulogu u tome i da pružimo odgovore na neke dileme kada je u pitanju kvalitet hrane“, zaključuje dr Milica Poić.
Mladi istraživači će se obučavati na irskom Razvojnom institutu za hranu i poljoprivredu i na univerzitetu u Bolonji, a projekat traje do kraja 2018. godine.
Komentari