Slovački kulen ili petrovska klobasa, kako nosi oznaku geografskog porekla proizvoda, specifičan je po mnogo čemu, a njegova receptura nije nikakva tajna, naprotiv proizvodi ga svaki proizvođač u Bačkom Petrovcu. Posetili smo domaćinstvo Karola Horvata, možda i najpoznatijeg proizvođača ovog delikatesa, dobitnika brojnih priznanja i nagrada za kvalitet.
„To je krenulo 2005. Pravio sam kulen, kao i svake godine, ono, po malo. I to je onda počelo, ljudi su se interesovali i ja sam to počeo da širim, pa sve sada stavljam u kulen“, rekao nam je Karol Horvat.
Možda vas zanima
On navodi da je sve što proizvodi uglavnom od njegovih svinja.
„Znači, svinje moraju dobro da se utove, meso za kulen mora da bude staro godinu dana i više godina, da bude zrelo. U kulen stavljamo iz svih delova svinja, da bude kvalitetan“, kaže Karol Horvat.
Recept za pravljenje kulena Karol je naučio od svog oca, a tradicija se već godinama prenosi sa kolena na koleno. Ali ono što je veoma bitno je i kako ga i gde prodaje.
„Na manifestacijama učestvujem skoro svima, gde me zovu. Idem na poljoprivredni sajam, idem gde se vina reklamiraju, gde se druga hrana reklamira. Idem na takmičenja pravljenja svežih kobasica. Sad će biti u Belom blatu, pa kod nas će biti međunarodni festival kobasica. Idem dosta po manifestacijama. Svaki mesec, dva-tri puta idem na manifestacije“, navodi Karol.
On ističe da je učešće u manifestacijama ključ interesovanja kupaca za njegov kulen.
„Imam dosta stare mušterije, koje i sad traže kulen, ali ga nemam pošto sam prodao od prošle godine, a ovaj još nije sazreo, pa moraju da čekaju 2-3 meseca koji sam pre pravio i kad sazri – može da ide na prodaju“, kaže Karol.
Prema njegovim rečima, to je profitabilan posao jer ima svoje svinje: „imam krmače tu, proizvodim svinje, hranim, tovim.“
U proizvodnji mu pomažu supruga i ćerke. Iako ćerke studiraju u Slovačkoj, svaki put kada dođu, posebno za neku manifestaciju, uvek pomažu, dok je supruga uvek tu i pomaže u proizvodnji svakodnevno.
Ovaj iskusni proizvođač ima samo jedan savet za sve one koji žele da se okušaju u pravljenju ovog delikatesa.
„Neka krenu sa sopstvenim proizvodima, sopstvenim tovom svinja i sopstvenim proizvodima koje oni prave u kući. Znači, ljudi prepoznaju ono što je domaće, domaća proizvodnja“, zaključuje Karol Horvat.
Sagovornik: Karol Horvat, proizvođač Petrovske Klobase
Komentari