Da tradicionalni, domaći specijaliteti istorijski vezani za neko područje umnogome doprinose njegovoj turističkoj posećenosti dokaz su brojne manifestacije koje okupljaju veliki broj posetilaca. Ranije smo pisali o gastronomskim manifestacijama u Vojvodini koje su proslavile brojna mesta, a sada se selimo ka jugu i govorimo o tradicionalnom specijalitetu Dragačevskog kraja.
O njmu smo porazgovarali sa Marijanom Luković iz Turističke organizacije opštine Lučani. U pitanju je hajdučki ćevap u čiju čast se organizuje manifestacija „Dragačevski hajduk fest”.
Hajdučki ćevap se pravi od svinjskog mesa, tačnije od vrata
MOŽDA VAS ZANIMA
Kako kaže naša sagovornica, hajdučki ćevap je tradicionalan dragačevski specijalitet i priprema se isključivo na ovim prostorima. Ne možete ga naći na jelovniku u bilo kojem delu Srbije. Hajdučki ćevap se pravi od najkvalitetnijeg svinjskog mesa, od vrata, odstoji par dana u marinadi, upohuje se u mešavinu začina i projinog brašna i onda se stavlja na ražanj.
„Za Dragačevo je vezan upravo zbog hajduka. Kažu da su oni na ovim prostorima bili neustrašivi i da su ih se Turci stvarno plašili. Naziv je dobio po tome što su hajduci stavljali komad mesa u pogaču, i po verovanju baš taj deo mesa od vrata je najduže mogao da stoji i bio je najhranljiviji. Zato je dobio naziv hajdučki ćevap”, objašnjava Marijana Luković.
Dragačevski hajduk fest okuplja oko 1000 posetilaca
Našu sagovornicu smo upitali i kakva je manifestacija „Dragačevski hajduk fest. Ova manifestacija je održana 26. juna.
„Održava se već tri godine. Počeo je na inicijativu Udruženja ugostitelja Guče i Turističke organizacije “Dragačevo” sa ciljem da se očuva od zaborava tradicija pripreme ovog jela. Okuplja oko 20 ekipa koje se nadmeću u pripremi hajdučkog ćevapa i oko 1000 posetilaca. Manifestacija je relativno mlada ali smatramo da ima perspektivu jer je specijalitet autentičan i predstavlja upravo dragačevski kraj”, istakla je naša sagovornica iz Turističke organizacije opštine Lučani.
Komentari