Proteinske testenine neobičnih boja, oblika i još neobičnijih ukusa zahvaljujući dodacima koje je osmislila kreativna Dušica iz Novog Sada, nešto su jedinstveno i potpuno novo što se može naći na našem tržištu.
„Mi smo započeli proizvodnju jer smo hteli običnu testeninu da oplemenimo. Uneli smo inovaciju u vidu dodataka koje dodajemo klasičnom testu. To su proteinske testenine koje su sa semenjem, a to su semenke crnog susama, i ta testenina je jedinstvena našem tržištu, zatim tu je testenina sa golicom, kao i testenina sa lanom“, kaže Dušica iz firme Fuzija testenine.
Možda vas zanima
Kako Dušica navodi, u ponudi su i testenine sa povrćem, i to „sa španatom, paradajzom i paprikom, a imamo i funky pasta mix u kome je španat, paradajz i crni susam“.
Tehnologija izrade testenine je ista, a razlikuju se od običnih samo u ovim dodacima.
„Ono što je interesantno, kod mene u radionici u Novom Sadu proizvodnja je podeljena na deo koji se ručno radi, kao što su naše bake radile, sve sa malom mašinici sa kurblom, ali opet je tu i umetnički momenat, da sve to izgleda šareno; tu su mašnice, punjene testenine… i što je jako važno, testenina u potpunosti zadržava oblik“, objašnjava Dušica.
Kako sama kaže, interesovanja postoji, tržište je otvoreno prema ovakvih stvarima, prvenstveno jer ljudi sve više vode računa šta jedu, dosta su osvešćeniji i gledaju da unesu što više zdravih namirnica prilikom pripreme obroka.
„Ono što je bitno jeste što u testeninama nema ništa od veštačkih dodataka, nema aditiva, a na to ljudi jako obraćaju pažnju, te je odziv jako dobar, a potražnja raste“, kaže naša sagovornica.
Dušica je po struci grafički dizajner, ali joj je hrana uvek bila privlačna, te je spojila te dve stvari i našla svoj put. Ona nije bila zadovoljna onim što je radila i kako je to izgledalo, „a ovo me je vuklo, prosto sam bila povučena u industriju hrane. Sve me je to jako zanimalo i dosta sam se edukovala da bi to došlo na kraju do ovog finalnog proizvoda“, otkriva nam Dušica.
Ona prolazi svaki put kroz svaki segment proizvodnje i svaki deo joj je posebno drag.
Crna testenina nije puno poznata na našem tržištu. Dušica nam otkriva da u Italiji ubacuju sipino mastilo kako bi dobili crnu testeninu, a pošto smo mi kontinentalna zemlja crni susam je idealna namirnica koja ide uz kontinentalni jelovnik i lepo se slaže i uz morske plodove, i uz meso i povrće.
Pitali smo Dušicu koliko je isplativo baviti se ovakvom vrstom posla i testeninom.
„Da bi se ušlo u proizvodnju bilo čega ulaganja moraju biti velika, jer se tu i prostor primenjuje nameni, nabavka mašina je skupa, tako da su sam start i ulaganja velika, ali ja očekujem da se vrati. Godinu dana sam u poslu i sad je krenulo da se lepo odvija. Po nekim mojim proračunima trebalo bi lepo da se vrati, a nadam se da će tako i biti“, kaže Dušica.
Ona je u jednom objektu napravila i radionicu i prodavnicu, tako da kupci koji uđu mogu da vide i proces proizvodnje jer je ostavljeno prozorče kroz koje može da se zaviri u samu proizvodnju, a za razliku od starih prodavnica u kojoj je testenina bila jednobojna u njenoj radnji se sve šareni.
Sagovornica:
Dušica, Fuzija testenine, Novi Sad
Komentari