Dobro je poznata činjenica da se doručak smatra najvažnijim obrokom i da je izrazito važno započeti dan unosom zdravih i izbalansiranih namirnica. Doručak obezbeđuje organizmu potrebnu energiju neophodnu za izvršavanje svih obaveza koje nas čekaju u toku dana i omogućava da ne „padnemo“ u iskušenje prejedanja prilikom narednog obroka. Uprkos ovim činjenicama dosta ljudi je sklono tome da izbaci prvi obrok ili da unosi nezdrave namirnice u svoj organizam, usled nedostatka vremena za pripremu zdravog obroka zadovoljavajuće nutritivne vrednosti.
Kako su i sami bili suočeni sa istim problemom, Novosađani Goran i Ivana Babić rešili su da svojim sugrađanima omoguće zdrav obrok za početak dana, slane i slatke kaše u kojima u zavisnosti od vrste kombinuju žitarice sa povrćem, voćem, mlečnim, ali i mesnim proizvodima.
„S obzirom da smo zadnjih nekoliko godina kod kuće jeli kaše za doručak i da smo uvideli da postoji prostora na tržištu za takav proizvod, odlučili smo da budemo pioniri u tome i da otvorimo lokal u kojem će građani moći da pojedu kaše. Nama je ovakav vid doručka prijao i osećali smo benefite takvog načina ishrane, pa smo poželeli da to ponudimo i drugima“, navode supružnici Babić.
Možda vas zanima
Goran i Ivana Babić su takođe i tvorci poznatog bloga „Jeftino putuj“ na kome ljudima daju savete i informacije kako putovati za manje para na željene destinacije, dele svoja pozitivna ali i negativna iskustva sa putovanja, pišu putopise i daju smernice kako da se putnici samostalno snađu na određenoj destinaciji.
Tokom jednog takvog putovanja u Moskvu videli su da u tom gradu na velikom broju mesta može da se kupi kaša od heljde, što je približilo njihovu ideju koja se mesecima „krčkala“ostvarenju. Primetili su da mnogo Rusa za doručak jede heljdu i shvatili da takav doručak u našoj zemlji nema u ponudi. Promislili su, „stavili“ sve na papir i 2018. godine su doneli odluku da otvore svoj lokal „Kascha“ . Heljda je deo njihove ponude pored ovsenih kaša i prosa. Od početka od kada su krenuli imali su jasno definisane recepte i normative kako bi uvek imali ujednačen kvalitet.
Kako kažu, njihov proizvod „Kascha“ je namenjen svima onima koji za doručak žele da pojedu nešto zdravo, sito, ukusno i drugačije od onoga na šta su do tada navikli.
„Proizvod je jedinstven i mogli bi reći inovativan na našem tržištu, s obzirom da ljudi uglavnom poznaju kaše iz kesice ili one koje sami prave. Kada smo definisali i određivali ponudu kaša krenuli smo od nama najinteresantnijih sastojaka, njihove kombinacije i odnosa, te tako formirali porcije koje su hranljive i obimne. Naši proizvod u sebi nema šećer, veštačke boje, zaslađivače i konzervanse“, rekli su ovi Novosađani.
Trenutno u svom lokalu imaju u ponudi 23 kaše, ali i slatki i slani proso i slatku heljdu, a u daljem planu im je da prošire svoj asortiman. U početku su isprobavali koji ukusi se uklapaju, a danas već nekako po osećaju znaju koji sastojci i ukusi idu dobro zajedno. Kako kažu, osim toga što su gledali da ukus bude primamljiv, sastojci su takođe nutricionistički izbalansirani.
„U slatkim kašama najzastupljenije je voće, posebno banana koji je glavni sastojak većine slatkih kaša, orašasti plodovi kao i drugo suvo i sveže voće. Kada govorimo o slanim kašama, ne postoji nijedan poseban sastojak koji je u toj meri dominantan i zavisi od kaše koja se odabere. U posnim slanim kašama imamo sastojke kao što su kukuruz, humus i masline, dok su neke druge kombinacije sa jajima, pršutom i sirom“, rekao je ovaj dvojac.
Namirnice koje upotrebljavaju u pripremi kaša nabavljaju od lokalnih proizvođača, to jest manjih poljoprivrednih gazdinstava iz okoline Novog Sada, pogotovo kada je reč o svežem voću kao što su jabuke, maline, jagode i višnje.
„Uvek ćemo rado podržavati manje lokalne proizvođače jer na taj način razvijamo privredu u lokalu. Neke od proizvođača smo našli na pijaci jer smo i privatno tu kupovali, a kada smo saznali da imaju poljoprivredna gazdinstva počeli smo preko njih da se snabdevamo i za lokal, dok smo do nekih proizvođača došli preko preporuke. Ipak, postoje i neke namirnice sa kojima ne možemo da se lokalno snabdemo, kao što je južno voće koje kupujemo u marketu“, navode naši sagovornici.
Prema njihovom mišljenju, sve veći broj ljudi kreće da se hrani zdravije i da vodi računa o tome šta jedu za doručak. Međutim, uprkos tome što se broj takvih ljudi povećava, smatraju da i dalje ima više onih koji su skloni nezdravoj ishrani, to jest onih koji ne pridaju previše značaja koje namirnice unose u svoj organizam. Babići takođe ističu značaj doručka, jer on obezbeđuje bolju koncentaciju tokom dana i dovoljnu količinu enegije i elana, te je stoga važno koje namirnice se unose kada je taj obrok u pitanju.
Narodna izreka glasi: „Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah“. Prvi obrok tokom dana neretko bude nepravedno zapostavljen usled žurbe koju donosi svakodnevnica, ali što pre shvatite značaj hranljivog i uravnoteženog doručka, vaš organizam će vam biti zahvalan. Svom telu i duhu ćete obezbediti dovoljnu količinu energije i poleta, a takođe i svom telu osigurati vitalnost jer ćete izbeći prekomerni unos hrane tokom narednog obroka.
Komentari