U ishrani životinja najčešće se koristi celo zrno žitarica, ali naklijavanje pšenice može značajno da poboljša kvalitet stočne hrane. Zato, ukoliko gajite pšenicu, a čuvate i stoku, obavezno pročitajte sledeći tekst!
Svi preživari u prirodi pasu i zimi se snalaze za hranu: brste grane, kopaju sneg, traže nešto zeleno da pojedu. Kada držimo stoku i domaće životinje zatvorene i hranimo ih samo suvom hranom, njihov jelovnik u pogledu salata prilično je siromašan.
Možda vas zanima
Kako ishrana stoke utiče na promenu sastava mleka
Kao što čovek voli da jede salatu, tako vole i životinje, naročito preživari. Salatu možemo da im priuštimo tako što bismo seme žitarica, recimo kukuruza, pšenice, ječma, ili raži sipali po betonu i to kada je temperatura 10-15 stepeni. Zatim bi seme trebalo da se nakvasi i u narednih nedelju dana možemo da očekujemo da nikne. Žile prave splet, kao tepih, pa onda možemo te zelene biljčice da urolamo i stavljamo životinjama u jasle, kako bismo im omogućili kompleksniju i zdraviju ishranu.
U semenu koje počne da klija, od relativno malog broja organskih jedinjenja stvara se čitav kompleks. Neka od njih su enzimi, vitamini i hlorofil. To znači da mi na ovaj način obogaćujemo ishranu životinja, ali doprinosimo i da one budu zdravije, otpornije na bolesti, produktivnije, da daju više mleka, mesa i tako dalje.
Dakle, jednom vrlo jednostavnom i jeftinom metodom možemo napraviti značajne pomake u ishrani životinja. Proklijale žitarice mogu da se koriste u ishrani svih vrsta životinja, pa i živine. U koncentratima imamo mleveni kukuruz i druge žitarice, a naklijavanjem žitarica još više obogaćujemo hranu. Za naklijavanje semena možemo koristiti i stalaže u sušarama.
Proklijale žitarice mogu da se koriste u ishrani svih vrsta životinja, pa i živine.
U njima imamo veliki broj lesa. Kada stavimo seme i nakvasimo ga, dobijemo takozvani “zeleni tepih“. Na taj način možemo obogatiti ishranu životinja tokom cele godine, naročito ukoliko su one često zatvorene.
Sagovornik:
dr Ivo Đinović, kompanija “Superior”
Komentari