Na putu u okolini Ljiga, u selu Dučić, spazili smo tablu sa natpisom Sir i kajmak, zimnica, slatko i sokovi. Zaškripeli su prazni stomaci i već smo bili unutra, u malom raju tradicionalnih ukusa i mirisa. A iza sira, kajmaka, slatkog, domaćih džemova, ajvara i ostalih specijaliteta sakrile su se vešte ruke pravog majstora, Jasmine Živanović.
Jasmina je prvobitno punila oko dvadeset tegli, a sada svake godine uvećava proizvodnju i za stotinu.
„Kako počinje voće, tako počinje i sezona kuvanja. Prvo stiže pitoma jagoda i od nje uglavnom pravim džem. Tokom svih ovih godina pravljenja stekla sam znanje o tome šta se traži, šta ide bolje, a šta ne. Posle toga dolazi divlja jagoda, to je jedan od najtraženijih proizvoda i ljudi kažu da je to najlepše slatko. Sada počinje slana zimnica, uglavnom radim ajvar, ali sam počela i slatko-slanu turšiju”, izjavila je Jasmina za Agromedia portal.
Možda vas zanima
Od koga ste naučili da pravite zimnicu?
„U našem okruženju uglavnom svaka žena kuva. Kuva i moja majka, i moja svekrva, a kuvale su i moje bake, tako da uglavnom svi tradicionalno kuvaju. Naučila sam nešto od svih pomalo. Najviše se znanja stekne iskustvom i radom, kao i u svakom poslu”, objasnila je Jasmina.
Jasmina svoju robu plasira u Banji Vrujci, gde zakupljuje tezgu. Pored toga, i na Fejsbuku, na stranici Jasminina zimnica.
„Ovo je samo sezonska prodaja, od jula do novembra ili decembra. Što se tiče sira i kajmaka, prodaje se i proizvodi cele godine, a ovo ne. Postoji period u godini kada ljudi ne traže zimnicu. Recimo, to se najmanje traži u proleće”, objašnjava Jasmina za Agromedia portal.
Može li jedno seosko domaćinstvo da opstane samo od svoje kućne radinosti?
„Jako teško, mora se raditi mnogo poslova da bi se zaradilo dovoljno za život, račune i školovanje dece. Za nas nema vremena za odmor, a ne možemo ni ostaviti krave i otići na letovanje. One ne mogu same da se hrane. Takav je život ljudi na selu. Volela bih da ima malo više ljudi koji misle i vode računa o mladim ljudima koji ostaju u selu”, kazala je Jasmina.
Koliko god bilo teško, Jasmina će ostati na selu, a svoju mini-proizvodnju unaprediće i zahvaljujući podršci koja joj je stigla putem projekta Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga. Iako voli to što radi, svojim ćerkama neće stajati na putu u želji da odu iz Dučića.
Sagovornik:
Jasmina Živanović, domaćica
Komentari