MEĐU NAJZDRAVIJIM NAMIRNICAMA: 13 razloga da jedete kupus

MEĐU NAJZDRAVIJIM NAMIRNICAMA: 13 razloga da jedete kupus

Kada se pomene kuppus, verovatno svima najpre padne na pamet salata koja se pravi od kupusa, kako ga najviše konzumiramo. Ipak, ovo povrće ima toliko pozitivne nutritivne vrednosti da bi trebalo da bude obavezni deo vaše ishrane bar 3-4 puta nedeljno. Saznajte više o zdravstvenim prednostima kupusa – a ima ih dosta.

glavice kupusa

13 zdravstvenih koristi od kupusa

Kupus je dvogodišnja i više godišnja zeljasta biljka iz porodice Brassica oleracea, koja takođe uključuje brokoli, karfiol i prokelj, i jedno je od najstarijeg poznatog povrća koje datira još od 4.000 godina pre nove ere u Kini. Kupus je povrće niske kalorijske vrednosti, a bogato brojnim vitaminima i mineralima koji su potrebni našem organizmu da bi se pravilno razvijao.

Kupus sadrži oko 92,52% vode, 1,21% belančevina, 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana, što ga čini izvrsnom namirnicom za redovno konzumiranje. U ovom zdravom povrću najzastupljeniji vitamini su vitamin C i beta-karoten, a od minerala kupus sadrži kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor, bakar, male količine, natrijuma i savršen odnos kalcijuma i fosfora.

PROČITAJTE I OVO: Uz malo sreće ostvaruje i do 100 TONA KUPUSA po hektaru

Kupus se može jesti sirov, kao salata, i kao integralni deo raznih obroka, od kojih su najpoznatiji kuvani slatki kupus (od svežeg kupusa), kupus podvarak (od glavice kiselog kupusa), kao i sarme koje se uvijaju u listove ukiseljenog kupusa. Ako nastojite da poboljšate svoju ishranu, dodavanje ovog jeftinog, a nutritivno bogatog povrća je dobar počekat. Evo i 13 dobrih razloga zašto:

1. Poboljšano varenje

Sadržaj vode i vlakana u kupusu, naročito celuloze, pomaže u sprečavanju zatvora i održavanju zdravog digestivnog trakta. Takođe, konzumiranje kupusa u fermentisanom stanju (kod nas poznatije pod nazivom kiseli kupus) je odličan izvor probiotika, koji izuzetno povoljno utiču na crevnu floru i sistem za varenje.

2. Gubitak težine

Sa samo 24 kalorije optimalno na 100g, velikim brojem vlakana i odsustvom masti, kupus je idealna namirnica za ljude koji se bore sa viškom kilograma. Zbog svojih izvrsnih nutritivnih svojstava, prisustva hranljivih materija i visokog sadržaja vlakana koji ga čine prilično zasitnim, kupus je jedna od glavnih namirnica koje se preporučuju svima koji žele da smršaju.

PROČITAJTE I OVO: Sadite KUPUS sa PAPRIKOM? – NI SLUČAJNO! Ove biljke ne treba gajiti pored KUPUSA!


3. Snižava holesterol

Kupus je takođe odlična namirnica za snižavanje holesterla. Kao snažan antioksidans, kupus izuzetno prija našem kardiovaskularnom sistemu, budući da može smanjiti procenat masti u organizmu. Nutritivna vlakna kupusa se vezuju za masti i oslobađaju jetru procesa snižavanja holesterola, zbog čega se vrednost ukupnog holesterola u krvi smanjuje.

4. Pojačava imunitet

Kao odličan izvor vitamina C, jednog od najvažnijih vitamina za pravilno funkcionisanje organizma i ključnog za održavanje jakog imunog sistema, kupus je namirnica koja bi neizostavno trebala biti deo naše svakodnevne trpeze. Naročito kiseli kupus, koji predstavlja prirodni probiotik pomaže ojačanju imuniteta i održavanju zdravlja organizma.


5. Pomaže u borbi protiv raka

Koliko je kupus čudesno povrće govori i činjenica da redovna konzumacija kupusa može da pomogne u prevenciji određenih vrsta raka. Kupus sadrži sulforafan, jedan od najjačih antioksidanasa koji mogu doprineti inhibiranju napredovanja ćelija raka. Takođe, antocijanini, moćni antioksidansi koji crvenom kupusu daju jarku boju, usporavaju i čak ubijaju formirane ćelije raka.

PROČITAJTE I OVO: Kupusna muva – opasnost u ranoj proizvodnji kupusnjača


6. Smanjuje upalu

Blagotvorno dejstvo kupusa na naš organizam se ogleda i u ublažavanju određenih tegoba, upala i bolova. Glutamin, aminokiselina koja se nalazi u kupusu predstavlja snažno antiinflamatorno sredstvo koje pomaže kod bolova u zglobovima, artritisa i ublažava alergije. Kupus se smatra jednim od 10 najboljih izvora glutamina u hrani.

7. Poboljšava zdravlje mozga

Kupus, a naročito ljubičasta sorta, predstavlja jednu od najboljih namirnica za zdravlje mozga. Kupus sadrži vitamin K i antioksidans antocijanin koji pobošljavaju mentalne funkcije i koncentraciju. Vitamin K takođe može doprineti da se organizam odbrani od stanja kao što su Alchajmerova bolest i demecija. Antocijanin povoljno utiče na mozak štiteći kratkoročnu i dugoročnu memoriju.

8. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Istraživači su identitfikovali skoro dvadeset različitih flavonoida i petnaest različitih fenola u kupusu, od kojih svi pokazuju antioksidativnu aktivnost. Ovi antioksidativni hranljivi sastojci igraju igraju ulogu u smanjenju rizika od nekoliko kardiovaskularnih bolesti. Kupus takođe sadrži korisne mineralne kalcijum i kalijum, koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska.

9. Leči čireve

Odavno je u narodu poznato da kupus leči tegobe kao što su čirevi zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Istraživanja su pokazala da je sok od kupusa veoma efikasan u prevenciji čireva.

PROČITAJTE I OVO: Kupus najtraženije povrće na pijacama | Cene povrća

10. Čisti kožu

Antioksidansi igraju važnu ulogu u zdravlju vaše kože. Slobodni radikali su osnovni uzrok bora, promene boje kože i drugih stanja. Kupus sadrži mnoštvo različitih antioksidanata koji mogu da utiču povoljno na proces stanje vaše kože.

11. Pojačivač energije

Kupus je bogat vitaminima B koji povećavaju energiju, uključujući vitamine B1,B2 i B6. Sledeći put kada se osetite umorno i usporeno, zamenite šoljicu popodnevne slatke kafe sa porcijom kupusa i osetićete kako se vaš organizam snabdeva energijom!

12. Lek protiv mamurluka

Kupus se koristi kao lek za ublažavanje posledica prekomernog unosa alkohola još od davnina. Smatra se da kupus čisti telo od kongenera, nusprodukata procesa fermentacije. Pored toga, visok sadržaj vlakana u kupusu pomaže da se apsorbuje alkoholni acetaldehid. Zato, kada popijete koju čašicu više, skuvajte malo kupusa a sok sačuvajte za piće.

13. Olakšava glavobolju

Pokušajte da ublažite glavobolju ili migrenu tako što ćete napraviti obloge od listova kupusa. Zgnječite nekoliko unutrašnjih listova, a zatim stavite tu smesu u krpu i ostavite da vam stoji na čelu dok se ne osuši. Takođe, možete popiti i sok od sirovog kupusa da biste osetili olakšanje.

PROČITAJTE I OVO: Zabluda: Direktna setva kupusa bez rasađivanja da ili ne?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica