Leskovački ajvar – proizvod sa MEĐUNARODNOM zaštitom geografskog porekla

Leskovački ajvar – proizvod sa MEĐUNARODNOM zaštitom geografskog porekla

Upoznajte leskovački ajvar, jedan od retkih proizvoda koji dolazi iz Srbije i ima međunarodnu zaštitu geografskog porekla. Takav proizvod nastaje od posebno gajene paprike koja raste samo u jednom delu sveta – u Leskovcu.

“Leksovački ajvar je zaštićeni proizvod, jedini brend iz Srbije sa međunarodnom zaštitom geografskog porekla. Postoje udruženje u kom se nalaze proizvođači leskovačkog ajvara i uzgajivači paprike. Ja pored toga imam još stotinak artikala koje proizvodim od slane islatke zimnice.”, otkriva.

Da li se leksovački javar pravi od posebne paprike?

Svaki brend koji je zaštićn ima određenu proceduru koja se mora poštovati kada je u pitanju izrada i sastojak koji mu daje tu njegocu specifičnost. Takav je slučaj i kod leskovačkog ajvara. Pravi se od Kurtovske kapije, specifične autohtone paprike koja ima dosta šećera u sebi.

“To našem ajvaru daje specifičan ukus. Takođe, on je specifičan i po jako visokom procentu suve materije u svom sastavu.”

leskovački-ajvar”Leskovački

Kako se priprema leskovački ajvar?

Priprema se na tradicionalni način na šporetima.

“Imamo laboratoriju koa kontroliše način izrad e, postupak i sirovinu. Kao i količine. Svaka tegla mora da bude ista kod svih proizvođača. Svi moamo raditi po tom receptu da bismo mogli da ga prodajemo pod tim nazivom.”

Kako kaže, u početku nije bilo lako dovoljno istaći ljudima da je neophodno da prate posebne postupke i procedure ukoliko žele da proizvode ovaj zaštićeni proizvod.


“Sada nas je u udruženju petoro, kristalizovalo se. Istali su oni koji poštuju sva pravila.”

Milan je iskoristio priliku i da pozove sve zainteresovane proizvođače da se priključe udruženju.

“Da bismo mogli da odgovorimo tim nekim izazovima. Dolaze lanci marketa koji bi da imaju ovaj proizvod u svom sastavu ali su to količine koje nas 5 ne može da ispoštuje. Bilo bi lepo da nas je više.”, navodi on.


”Kupci

Da li je bila komplikovana procedura da se dobije sertifikat za leskovački ajvar?

Tada je ta sertifikacija bila dosta skupa, i bilo je potrebno izdvojiti 150 000 evra. Sada je ta suma dosta niža – oko 15 000 evra.


“Naravno, mi to nismo mogli sami. Pomogla je država, lokalna samouprava, privredna komora Leskovca.”.

Ajvar je sve popularniji, sada se pravi u gotovo svakoj opštini Srbije. To je potvrda da ljudi u srbiji radije kupuju domaći nego indurstrijski proizvod.

Ljudi počinju da cene pravi kvalitetni proizvod u odnosu na onaj industrijski.

Ipak, dosta zaostajemo. Kako kaže Milan, u Švajcarskoj udruženje od 5 mlekarica radi izvoz sira u celom svetu!

“Imaju na dva hektara javno skladište. To je i meni želja da udurženje funkcioniše poput akcionarskog društva. Da nas četvoro ili više radimo na organizaciji, prodaji, da imamo zajedničke količine, zajedničlko ulaganje. Tako bismo svi bili na jednom mestu i kvalitet bi bio još ujednačeniji.”, zaključio je naš sagovornik.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica