Dragan Jocić iz sela Vlaška može se pohvaliti čitavim spektrom proizvoda. Rakije, likeri, domaći čvarci, kreme i jedan poseban – dimljena jaja od prepelice! Kako kaže, u pitanju je zdarav hrana koja je istovremeno i lek i hrana. Evo o čemu je reč i zašto je Dragan svoju proizvodnju usmerio na tako mnogo proizvoda.
Dimljena jaja od prepelice su jedinstveni proizvod za koji mnogi nisu čuli. Štaviše, i sam Dragan kaže da još uvek nije upoznao još nekoga ko ih pravi.
Naš sagovornik ima nekoliko zanimanja, među kojima su pčelarstvo i uzgoj japanske prepelice. Kako kaže, prvo je počeo da pije ta jaja zbog sebe i svog zdravlja, a onda je došao na ideju da napravi nešto novo, atraktivno i ukusno.
Ispostavilo se da je nastao jako vredan proizvod koji se dopada velikom broju ljudi.
Dimljena jaja od prepelice se lako spremaju i lako nalaze kupce
Priprema dimljenih jaja od prepelice je jako jednostavna.
“Jaja se iskuvaju, očiste, bace se malo na dim, upakuju u prirodno ulje, ubace se i dodaci i to je to.”, otkriva Dragan.
Svoje kupce Dragan pronalazi pomoću Udruženja poljoprivrednika iz Vlaške. Odlazi na manifestacije, a u planu je i prezentacija pomoću interneta i društvenih mreža.
Da li je u Srbiji moguće živeti od samo jednog proizvoda?
Dragan ima 200 prepelica, koje mu dnevno daju 100 do 120 jaja.
Svoj proizvod, Dragan preporučuje svojim prijateljima i poznanicima i svakome ko želi prirodan, ukusan i zdrav obrok.
Ipak, iako kupaca ima, kaže da se ne može živeti samo od jednog posla.
“Radim šest poslova. Pčelar sam, a inače po struci električar. Imam svoj plastenik, vinograd, plantažu voća gde su dunje, šljive i svega po malo.”, kaže on.
Osim toga, pravi i kreme od gaveza. Dakle, od jednog se ne može – da bi prihodi bili zadovoljavajući, potreban je čitav spektar proizvoda.
Komentari (1)
rade
2022-12-13 16:54:50
Никада ми неће бити јасно зашто људи крију одређене рецепте када знају да им то не може умањити зараду. Па чак и да сте травар или се бавите било чиме на крају крајева нема никакве потребе за тајнама јер већина људи без обзира на добијену информацију никада неће пробати да направе ваш производ.
У овом случају је смешно када неко каже “домаће уље”.