Postoje namirnice koje apsolutno zaslužuju da ih nazovemo supernamirnicama, na osnovu njihovog sastava i dejstva koji imaju na naš organizam. Jedna od takvih namirnica je svakako i kinoa, i to u samom vrhu najzdravijih namirnica koje bismo trebali redovno konzumirati. Upoznajte kinou, vaše novo omiljeno jelo nakon što pročitate koliko je zdrava, a jednostavna za pripremu.
Šta je kinoa?
Kinoa je zeljasta semena biljka koja pripada porodici štireva, istoj vrsti kojoj pripadaju spanać i cvekla. Mnogi je greškom svrstavaju u žitarice, a s obzirom da podseća i izgledom i načinom pripreme, dobila je naziv pseudo žitarica ili lažna žitarica. Ova biljka je stara oko 7.000 godina, zbog čega nosi i naziv “drevno seme”.
Vodi poreklo iz Južne Amerike, ali je zbog svog sastava osvojila čitav svet i jedna je od glavnih namirnica u jelovniku ljudi koji preferiraju zdravu ishranu. Semenke kinoe su ovalna sitna zrna, a postoji 3 vrste kinoe: bela, crvena i crna. U ishrani je najpopularnija bela kinoa zbog blagog ukusa, dok su crvena i crna intenzivnijeg ukusa.
Kako se GAJI KINOA – biljka sa VISOKIH padina Anda
Ova pseudo žitarica pripada grupi najzdravije hrane na svetu zbog prisustva velike količine hranljivih materija. Obiluje proteinima zbog čega spada u glavnu namirnicu vegeterijanske i veganske ishrane kao odlična alternativa za izvor proteina.
Pored visokog sadržaja proteina, kinoa seme sadrži esencijalne minerale kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar, selenijum, kao i vitamine B1, B2, B3, B6, B9 i E, kao i antioksidante koji se nazivaju flavonoidi.
Kinoa našem organizmu pruža i monozasićene kiseline kao što su omega 3 i oleinska kiselina koje su vrlo važne za naše zdravlje, a uz to sadrži svih 9 aminokiselina koje su nam potrebne, a koje naš organizam ne može sam da proizvede.
Još jedna važna karakteristika kinoe je da ne sadrži gluten, te je odličan izbor za ljude koji su osetljivi na isti. Zaista je jasno zašto je mnogi smatraju supernamirnicom, jer je njen sastav i dejstvo na ljudski organizam zaista impresivan.
Kako se sprema kinoa?
Njena priprema je vrlo jednostavna, te je mogu spremiti i početnici u kulinarstvu. Kinou je pre spremanja potrebno oprati. Zatim, šolju kinoe preliti sa dve čaše vode i ostaviti da stoji na vatri dok voda ne krene da ključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka na laganoj temperaturi 13-15 minuta. Vodite računa da ne prekuvate kinou jer se u tom slučaju može pretvoriti u kašu koja je nejestiva.
Budući da je blagog ukusa i meke teksture, kinoa je namirnica koja se savršeno uklapa uz veliki broj jela. Najbolja je zamena za pirinač, te je možete koristiti u svim varijantama u kojima ste koristili pirinač i to kao mnogostruko nutritivno bogatiju i zdraviju zamenu.
Lako se kombinuje sa voćem, povrćem, mesom, žitaricama, a može biti i dodatak supama, čorbama, salatama. Takođe, može biti i zamena za belo brašno. Mogućnosti kombinovanja kinoe sa drugim namirnicama su velike, što je još jedan razlog zašto biste ovu namirnicu trebali da uvrstite u svoj dnevni plan obroka.
Kinoa recepti
Salata sa kinoom
Potrebno vam je 250gr kinoe, 0,5 l vode, 1 krastavac, sargarepa i crvena paprika, veza veršuna, limun, 3 komada mladog luka, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Prvo skuvati kinou, sargarepu i papriku iseckati na kockice, mladi luk i peršun na sitne komade, a krastavac na kolutove. Kada kinoa bude spremna, ostavite je da se ohladi, a zatim sjediniti sve sastojke u jednu posudu. Zatim koricu limuna izrendajte, dodajte malo maslinovog ulja i začine. Sve dobro promešajte i vaša salata je spremna za konzumiranje.
Palačinke sa kinoom
Potrebno vam je 150g GLOBUS kinoe u konzervi, ½ banane, ¼ kašike cimeta, 1 jaje, maslinovo ulje i javorov sirup.
Bananu ispasirati, a jaje umutiti. Zatim dodati dodati cimet i kinou i pržiti kao američke palačinke, da dobiju vazdušastu strukturu. Nakon prženja, preliti palačinke javorovim sirupom.
Kinoa recepti – ćufte
Potrebno vam je 200g kinoe, pola glavice luka, 1-2 komada jaja, peršun, 50g kačkavalja, speltino brašno, origano, majčina dušica i so.
Kinou prvo skuvajte, a kon što bude gotova dodajte joj začine, jaja, sitno izrendan kačkavalj i sitno iseckan luk. Formirajte ćufte, uvaljajte ih u brašno, a zatim ispržite. Nakon prženja, možete ih staviti na ubrus kako bi se ocedio višak masnoće.
Komentari