Jabukovo sirće ima široku primenu, često ga koristimo u ishrani ali često se koristi za lečenje ili regulisanje organizma. Zašto se jabukovo sirće koristi kao lek, šta sve može da leči i kako se pravi pročitajte u daljem tekstu.
Jabukovo sirće je veoma zdravo pa se često upotrebljava i kao prirodno sredstvo za lečenje mnogih bolesti i tegoba. Ono je potpuno prirodan proizvod koji nastaje procesom fermentacije jabuka, koja ima dve faze.
Možda vas zanima
U prvoj fazi šećer se pretvara u alkohol, a u drugoj, daljom fermentacijom alkohola dobija se sirće. Čitav proces traje od tri do četiri nedjelje, u zavisnosti od temperature.
Korišćenje
Jabukovo sirće je pre svega prehrambeni proizvod. Sirće spada u neophodne namirnice za ljudsku ishranu bilo da je alkoholno, vinsko ili jabukovo. U ishrani se upotrebljava u salati, kao dodatak kuvanim jelima ili za konzerviranje zimnice. Znači, jabukovo sirće koristi se kao i svako drugo sirće s tim što je zdravije od svakog drugog, do te mere da se često upotrebljava kao lek.
Jabukovo sirće – lekovita svojstva
Osnovni sastojak jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina. Prednost domaćeg jabukovog sirćeta u odnosu na industrijski dobijeno sirće je ta što ono sadrži veoma korisnu jabučnu kiselinu. Pored toga, sadrži i druge kiseline, minerale, vitamine i esencijalne aminokiseline. Njegov bitan sastojak je i kalijum, kojeg sadrži u velikoj meri. On spada u elektrolite odgovorne za protok elektriciteta u telu. Utiče na pravilan rad mišića, creva, kao i na srčani ritam.
Upotreba
Jabukovo sirće upotrebljava se za ispiranje kose nakon pranja jer uspostavlja normalnu PH ravnotežu vlasi, blagotvorno deluje na kožu glave, otklanja perut, a kosi daje sjaj. Za to je potrebno napraviti rastvor koji sadrži 1 litar vode i 1 dl sirćeta.
Nekad se u velikoj meri koristilo za suzbijanje parazita kao što su vaši. Ono ne ubija vaši, ali uklanja gnjide sa kose, što sprečava dalje razmnožavanje ovog parazita.
Čisto ili razređeno s vodom, u razmeri 1:1, umiruje opekotine. Vodena kupka u koju je ono dodato ublažava opekotine na koži izazvane suncem. Pošto podstiče proces metabolizma, ubrzava sagorevanje masti, koristi se i kao sredstvo za mršavljenje ukoliko se za vreme ručka popije i jedna čaša vode u kojoj je rastvorena jedna kašika jabukovog sirćeta.
Za lečenje reumatoidnog artritisa preporučuju se obloge s njim, stavljene na bolne zglobove. Takođe služi za lečenje raznih kožnih oboljenja, na prvom mestu su ekcemi.
Recept za jabukovo sirće
Da bismo napravili jabukovo sirće potrebne su nam samo jabuke, najpoželjnije divlje i šećer. Na 10 kilograma jabuka dovoljno je svega 50 do 100 grama šećera, a ukoliko su jabuke baš slatke, onda šećer nije potreban. Oprane jabuke dobro usitniti, zajedno sa semenkama i korom.
Dodati šećer i izmešati. Ostaviti sve da odstoji tri do četiri nedelje. Povremeno promešati i držati na temperaturi između 18 i 25 stepeni. Kad procenimo da je gotovo procediti.
Izvor: Avaz
Komentari