Kao i sveki dobar proizvod i rakija podleže falsifikovanju. Kako i na koje sve načine je moguće falsifikovati rakije, upitali smo našeg sagovornika Iliju Malovića, vrsnog poznavaoca.
2 načina za falsifikovanje voćnih rakija
Rakija se falsifikuje tako što se obično se napravi rakija od najpristupacnijeg i najjeftinijeg voća, a to je kod nas najčešće jabuka. Zatim se u nju dodaju veštačke arome i onda se ona prodaje kao viljamovka, dunjevača, šljiva i sl.
Možda vas zanima
PROČITAJTE: Da li ste probali prvi srpski džin
Ovako falsifikovane rakije lako je prepoznati jer je pravilo da rakija ne može da ima aromu i da mirise jače nego voće od koga je napravljena.
Ako već sa nekoliko metara možemo da osetimo jak miris voća koji dolazi iz rakije, sa velikom sigurnošću možemo reći da je ona falsifikovana.
Drugi način falsifikovanja je da se primenjuje ubrzano starenje. To se najčešće izvodi tako što se u mladu rakiju dodaje hrastov čips ili hrastove daščice ili još češće E -150 to je topljena karamela, kako bi se dobila karakteristična žuta boja.
Onda se takva rakija prodaje kao odležala i stara, a u stvari je obojena mlada rakija.
Komentari