Dioksini su nusproizvodi različitih industrijskih procesa, koji se između ostalog mogu naći i u hrani. Saznajte kako nastaju, u čemu se sve nalaze i kako ih možemo izbeći.
Šta su dioksini?
Dioksini su hemijska jedinjena na bazi hlora. Oni se ne proizvode i nemaju poznatu primenu, već predstavljaju nusproizvode različitih industrijskih procesa u proizvodnji hemikalija i pesticida, antiseptika, metala, ili prilikom izbeljivanja papirne pulpe. Dioksini mogu nastati i pri prirodnim biološkim i fotohemijskim procesima, uključujući vulkanske erupcije ili šumske požare. U malim količinama dioksin se oslobađa kada se plastične boce i kese zagrevaju ili zamrzavaju.
Možda vas zanima
5 razloga zašto treba jesti organsko meso
Dioksini se nalaze u vazduhu, zemlji, vodi i hrani
Dioksini u vazduhu potiču od gasova koji nastaju prilikom spaljivanja medicinskog ili opasnog otpada, kao i otpada iz domaćinstava. Mogu se naći i u zemlji, vodi i sedimentima. Posebnu opasnost za čoveka predstavljaju dioksini u mesu i mleku i njihovim proizvodima, ribama ili školjkama.
Hrana životinjskog porekla može biti izvor dioksina i izazvati trovanje ljudi ili životinja.
Mleko, meso, jaja, gajena ili druga riba mogu biti kontaminirani dioksinima. U ovom slučaju dioksini potiču iz stočne hrane kojom se hrane životinje. Kontaminiranom hranom životinjskog porekla unosi se gotovo 80 posto dioksina koji se akumuliraju u masnom tkivu životinja.
Koliko su dioksini opasni za čoveka?
Prema rezultatima različitih istraživanja, ljudi se nalaze u srednjoj kategoriji osetljivosti na dioksine. S obzirom na to da su u pitanju stabilna jedinjena koja se ne razlažu lako, treba biti na oprezu. Čak i male dnevne doze mogu se kumulirati do nivoa kada postaju opasne.
Smatra se da su dioksini opasni jer utiču na hormone, koji prenose informacije u organizmu i na taj način kontrolišu rast, razvoj, reprodukciju i funkciju različitih organa. Dioksini mogu da izazovu poremećaj funkciije jetre, jake glavobolje, gubitak telesne težine, oštećenja nervnog i imunog sistema, poremećaj reprodukcije i oštećenje gena.
Antibiotike unosimo putem mesa, mleka, pa čak i meda
Kako možemo izbeći dioksine?
Kako bismo smanjili potencijalni toksični efekat dioksina treba izbegavati previše masno meso, a pri konzumiranju riba i živine, treba uklanjati kožu. Pranjem voća i povrća, dioksini se ne mogu ukloniti.
U cilju dobijanja zdravstveno bezbedne hrane u svim fazama prerade i prometa, vrši se kontrola hrane koja pokazuje moguće prisustvo dioksina, ali i drugih otrovnih supstanci.
Potencijalnu opasnost od trovanja dioksinima umanjićete ukoliko plastiku što više izbacite iz upotrebe.
Autor: Mirjana Petrović, dip.inž.polj.
Izvor: PSSS
Komentari