Na etno sajmu hrane i pića, nedavno organizovanom u Beogradu predstavila se i destilerija i vinarija Pruna – pored rakije i vina, osvežila je tržište sa do sada neviđenim – srpkim džinom.
„Sve radimo malo drugačije, počevši od toga da smo prvi proizvođači srpskog džina koji imamo u tri kreacije, ono što je interesantno za naš džin je da je baza voćna, a ne žitni etanol, sve ostalo je tehnologija london dry džina“, rekao je Predrag Jović iz vinarije i destilerije Pruna.
Možda vas zanima
Pored srpskog džina, Pruna može da se pohvali i premijum rakijama u velikim staklenim balonima.
„To je ambalaža predviđena za horeka sektor, a postoji i komercijalna od 0,35l za rakije ili 0,5 za džinove. Ove godine smo prvi put izneli singl barel i reserva rakije, to znači da je određeni destilat veći broj godina ležao u posebnom buretu.“
Kako bi svaka imala jedinstven ukus, rakije proizvedene u destileriji Pruna čuvaju se u buradima u kojima je nekada bilo određeno sortno vino.
„Verovali ili ne, rakija napravljena iste godine na istom terenu, dobija na kraju potpuno drugačiji ukus u zavisnosti od toga u kom buretu je ležala. Koristimo burad gde su bile muskatna i vina od crnog grožđa…“
S obzirom na to da proces proizvodnje rakije počinje u voćnjaku – Pruna od 2015. godine na površini od 25 hektara poseduje i svoje zasade šljive, dunje, višnje, kajsije i kruške. Zahvaljujući tome u okviru destilerije Pruna godišnje se proizvede oko 25.000 litara baznog destilata od kog nastaju vrhunske rakije.
Sagovornik:
Predrag Jović, izvršni direktor destilerije i vinarija Pruna
Komentari