Sve popularnije vitaminske salate, pored nutritivnih vrednosti, pružaju vam mogućnost da na jednostavan, brz način dobijete veoma zdrav i ukusan obrok. Sastojke koji se upotrebljavaju možete gajiti i u vašem stanu, a evo kako da za to steknete najbolje optimalne uslove.
Svega tri nedelje nakon setve semena u posude možemo već da počnemo sa prvom berbom mladih izdanaka ili prvih listova povrća. Sve možete odraditi u stanu, pokraj prozora, ili ako ste ste spremni da ugradite u police led osvetljenje, imaćete sve potrebne uslove za uspešno uzgajanje bejbi povrća.
Možda vas zanima
Ako postoji volja, onda evo nekoliko saveta da uspeh ne izostane:
- Potrebna je prostorija sa temperaturom od 15 stepeni pa naviše. Savršeno bi bilo da je od 20 do 25 stepeni.
- Prozor ili svetlarnik su odlično mesto, jer prirodno svetlo, iako je zamenjivo, daleko je bolje.
- Moguće je napraviti police i postaviti svetiljke, tako da biljke imaju dovoljno svetlosti.
- Zavisno od vrste, svetiljke postaviti neposredno iznad saksije, 20 do 60 cm iznad biljaka.
- Bolje je koristiti sandučiće ili obložene gajbice, kontejnere nego više malih saksija.
- Odabrati netretirano seme, po mogućnosti iz organskog uzgoja ili domaće proizvodnje.
- Odabrati tri-četiri vrste, jer je kombinacija najpogodnija, mada svakako izbor je na vama.
- Substrat za setvu mora biti organski i sertifikovan, nikako ne sme da bude nasumice uzeta zemlja.
- Zalivati svakodnevno mlakom i odstajalom vodom.
- Prihrana treba da bude obavezno tečnim organskim đubrivima, eventualno uz dodatke aminokiselina.
Samo tri nedelje nakon setve semena u posude možemo već da počnemo sa prvom berbom mladih izdanaka ili prvih listova povrća.
Evo samo nekoliko predloga koje bi se mlade biljke, pogodne za baby leaf salatu, mogle naći u vašem malom improvizovanom vrtu.
Grašak
Grašak je jednostavno uzgajiti da bi se koristili mladi izbojci. Stabljike su bogate kalijumom i cinkom. Ukus je blaži nego zrno graška, takođe je vlaknast, ali nikako žilav. Koristi se kao sveža salata, začinjen limunovim sokom ili kao dodatak uz jela sa mesom.
Rukola
Rukola je svakako najzahvalnija kada je reč o mladom povrću gajenom u kućnim uslovima. Seme brzo i lako klija, biljka se često može rezati i brzo se obnavlja. Bogata je gorkim materijama i hlorofilom. Poseduje magnezijum, gvoždje i mikroelemente. Koristi se kao dodatak salatama, jake je arome.
Cvekla
Cvekla se svakako ne koristi samo radi mesnatog korena. U ovom slučaju veoma je zahvalna, lako klija, brzo raste i redovno se mogu brati crvenkasti listići. Slatkastog je ukusa. Meka je i pogodna kao dodatak za salate ili multivitaminske napitke. Bogata je kalijumom, magnezijumom i gvoždjem.
7 lekovitih začina koji se kriju u vašoj kuhinji
Zelena salata
Zelena salata je, naravno, osnova kada je ova tema u pitanju. Postoji veliki broj vrsta i oblika salata: crvenolisne, zelenolisne, hrskave ili puteraste, kao i gorkastog ukusa ili sladunjave. Pored toga što su dekorativne, bogate su biljnim mlekom, čije materije imaju višestruku korist u ishrani. Lako klija, daje mnoštvo novih listova, a može se rezati redovno i obilno.
Bosiljak
Bosiljak je dodatak u ovoj temi, jer pored uloge aromatične i lekovite biljke, savršeno se uklapa u razne salate ili dodatke jelima. Crvenolisni ili zelenolisni, limunski ili tajlandski, stvar je ukusa i izbora. Lako raste i dugo se može rezati.
Pored navedenih, u vašoj improvizovanoj baštici u stanu mogu se naći i saksijice sa: blitvom, spanaćem, peršunom, radičem, kupusom, keljom, lobodom, endivijom, dragoljubom, semenskim lukom…
Komentari