U plodnoj Pomoravskoj oblasti, u selu Striža nedaleko od Paraćina, paprika se tradicionalno gaji već decenijama. Ipak, u poslednjih nekoliko godina sve više povrtara odustaje od ove kulture i sa nje prelaze na šargarepu. Razlozi za to su, kažu, mnogobrojni. Saznali smo neke od njih.
Marko Marinković, povrtar iz Striže, objašnjava zašto se u Striži, umesto paprike, sve više gaji šargarepa: „Prvi razlog je zemljište koje više nije pogodno za papriku. Drugi razlog je što šargarepa može duže da traje i da se sačuva, a onda da se proda tokom zime. Paprika mora da se proda do prve slane.”
Da li ste uspeli da savladate tehnologiju proizvodnje šargarepe? Kakve prinose ostvarujete?
Možda vas zanima
„Jesmo. Savladali smo i prinosi su zadovoljavajući. U ovom kraju mnogi gaje šargarepu već desetak godina, mada sam se ja zadržao na paprici. Koliko će još tako biti, videćemo.“
Šta sve proizvodite na vašim njivama? Imate papriku, šargarepu, cveklu… Šta još?
„Papriku imam na oko hektar i po, isto toliko šargarepe, kupusa na hektar, cvekle takođe. Sve ukupno oko 6 hektara zemlje pod povrćem.“
Svuda može da se proda proizvod ako je dobrog kvaliteta – to je najvažnije. Dobar kvalitet uvek ima kupca.
To je mnogo posla. Inače, ovde u Striži može i da se navodnjava, jer su podzemne vode relativno plitko.
„Da, u svakoj njivi imamo cevi i sa vodom nemamo problema.“
A kada je reč o tržištu, gde prodajete proizvode?
„Što se tiče paprike, najviše je prodajemo na kvantašu u Beogradu i Nišu i na pijaci u Kraljevu. Šargarepu dajemo nakupcima koji je voze uglavnom u iste te gradove. Svuda može da se proda proizvod ako je dobrog kvaliteta – to je najvažnije. Dobar kvalitet uvek ima kupca.“
Da li povrtari odlaze iz Striže?
„Ima mnogo ljudi koji su otišli u inostranstvo. Oni koji nisu, uglavnom su već prešli na proizvodnju šargarepe. Borimo se, ko kako može.“
Sagovornik:
Marko Marinković, povrtar iz Striže
Komentari