Zašto povrtari iz Striže sa paprike prelaze na šargarepu?

Zašto povrtari iz Striže sa paprike prelaze na šargarepu?

U plodnoj Pomoravskoj oblasti, u selu Striža nedaleko od Paraćina, paprika se tradicionalno gaji već decenijama. Ipak, u poslednjih nekoliko godina sve više povrtara odustaje od ove kulture i sa nje prelaze na šargarepu. Razlozi za to su, kažu, mnogobrojni. Saznali smo neke od njih. 

 

Marko Marinković, povrtar iz Striže, objašnjava zašto se u Striži, umesto paprike, sve više gaji šargarepa: Prvi razlog je zemljište koje više nije pogodno za papriku. Drugi razlog je što šargarepa može duže da traje i da se sačuva, a onda da se proda tokom zime. Paprika mora da se proda do prve slane.”
 

Da li ste uspeli da savladate tehnologiju proizvodnje šargarepe? Kakve prinose ostvarujete?

Jesmo. Savladali smo i prinosi su zadovoljavajući. U ovom kraju mnogi gaje šargarepu već desetak godina, mada sam se ja zadržao na paprici. Koliko će još tako biti, videćemo.“
 

 Paprika - ©Agromedia


Šta sve proizvodite na vašim njivama? Imate papriku, šargarepu, cveklu… Šta još?

Papriku imam na oko hektar i po, isto toliko šargarepe, kupusa na hektar, cvekle takođe. Sve ukupno oko 6 hektara zemlje pod povrćem.“
 

Svuda može da se proda proizvod ako je dobrog kvaliteta – to je najvažnije. Dobar kvalitet uvek ima kupca. 



To je mnogo posla. Inače, ovde u Striži može i da se navodnjava, jer su podzemne vode relativno plitko.

Da, u svakoj njivi imamo cevi i sa vodom nemamo problema.“
 

 Paprika - ©Agromedia



A kada je reč o tržištu, gde prodajete proizvode?

Što se tiče paprike, najviše je prodajemo na kvantašu u Beogradu i Nišu i na pijaci u Kraljevu. Šargarepu dajemo nakupcima koji je voze uglavnom u iste te gradove. Svuda može da se proda proizvod ako je dobrog kvaliteta – to je najvažnije. Dobar kvalitet uvek ima kupca.
 


 Paprika - ©Agromedia

 
Da li povrtari odlaze iz Striže?

Ima mnogo ljudi koji su otišli u inostranstvo. Oni koji nisu, uglavnom su već prešli na proizvodnju šargarepe. Borimo se, ko kako može.“

Sagovornik:
Marko Marinković, povrtar iz Striže

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica