Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Ova kultura ima skromne zahteve za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično preko cele godine.
Kakvo je zemljište potrebno za gajenje rukole?
Rukola najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima. Zemljišta treba da su neutralne reakcije, mada može uspešno da se gaji i na zemljištima alkalne reakcije, na vlažnim i suvim zemljištima jer veoma dobro podnosi sušu. Najbolje uspeva na dobro osunčanim terenima, može da se gaji čak i na poluzasenčenim, a može se gajiti i na vetrovitim terenima.
Možda vas zanima
Kada i kako se seje rukola?
Gajenje rukole je veoma lako i brzo pristiže za berbu, za oko 40 dana od setve. To je kultura koja nema ozbiljnijih problema sa bolestima i štetočinama. Obrada zemljišta za rukolu je slična kao i za drugo lisnato povrće.
Osnovna obrada izvodi se na dubini od 20 cm, uz kvalitetnu površinsku pripremu, jer se rukola gotovo isključivo proizvodi direktnom setvom iz semena, a seme je veoma sitno (masa 1.000 semena je oko 1.5 g). Đubri se sa oko 60-80 kg azota, 60-80 kg fosfora i 100-120 kg kalijuma po hektaru.
Setva rukole može da počne rano u proleće, obično u martu i može sukcesivno, svakih nedelju dana da se seje do oktobra meseca, tako da listovi mogu da se beru i u toku zime. Samo u slučajevima izuzetno jake zime biljke treba zaštititi. Seje se u razmaku redova 15-30 cm i u redu 5-10 cm pri čemu se troši oko 1,5-2 kg semena po hektaru.
Dosadila vam je zelena salata? Dajemo vam 6 predloga šta još možete saditi!
Nega i zaštita rukole
Od mera nege treba primeniti samo redovno zalivanje i suzbijanje korova. Bere se kada se dobro formira rozeta listova, pri čemu mogu da se beru listovi rozete ili da se čupaju cele biljke. Prinos je oko 20-25 t/ha. Rukola je aromatična biljka koja salati daje poseban ukus i blagotvorno deluje na zdravlje.
Lekovita svojstva rukole
Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšava metabolizam i jača imunološki sistem, te suzbija patogene mikroorganizme.
Lišće rukole sadrži visok nivo folne kiseline i antioksidanasa, poput vitamina A, C i K, pa je poznata i kao veoma uspešan borac protiv slobodnih radikala. Ovi vitamini blagotvorno utiču na poboljšanje stanja kostiju, zuba, očiju i pluća.
Rukola je prepuna vlakana, koja potpomažu dobru probavu. Stoga brzo izaziva osećaj sitosti, i umanjuje želju za masnom i slatkom hranom. Snižava nivo lošeg holesterola i reguliše nivo šećera u krvi.
Osim toga, obiluje i karotenoidima, kao i mnogim mineralima, poput kalijuma, mangana, gvožđa i kalcijuma, a svi su veoma korisni u ljudskoj ishrani.
Takođe, rukola je u prednosti nad drugim zeljastim biljkama, jer sadrži nizak nivo oksalata koji sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu.
Korišćenjem rukole u ishrani čuva se srce, smanjuje se rizik od mnogih bolesti, a sadrži i materije s antikancerogenim svojstvima. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja.
Autor: dipl. inž. Jorgovanka Vlajkovac PSSS Požarevac
Komentari