Krastavac salatar je jedna od povrtarskih kultura koja se može naći u skoro svakoj bašti, a savete za uspešno gajenje daje Radojka Nikolić iz PSSS Kruševac.
Možda vas zanima
Idealno vreme za rasađivanje krastavca salatara u plastenike bez grejanja je krajem marta i početkom aprila, a na berbu stiže u maju i junu.
Za berbu u maju najbolje je da se rasađuje u plastenike sa dvostukom folijom jer je u njima manja razlika između dnevnih i noćnih temperatura. Gaje se uglavnom sorte i hibridi u tipu salatara a rasad treba da je star 30-40 dana, odnosno da ima 4 – 5 razvijenih listova. Biljke se sade na rastojanju između redova od 80-90 cm, a u redu 40-50cm. Posle sadnje treba biljke obilno zaliti vodom.
Posle rasađivanja, u pravcu redova postavljaju se noseći stubovi na rastojanju 4 – 5 m i visoki 1,5 – 2 m. Noseća pocinkovana žica postavlja se po gornjem čeonom delu stuba, a vreže se vode uz kanap. Važna mera nege je provetravanje i održavanje temperature oko 25 stepeni i vlažnosti vazduha oko 90 %. Kada prođe opasnost od marazeva i temperatura se ustali na 22 stepena, folija se može ukloniti ili plastenik maksimalno otvoriti.
Krastavac voli vodu pa se u početku navodnjava ređe, a kada počne plodonošenje, svakodnevno. Hraniva – azot, fosfor i kalijum dodaju se sa navodnjavanjem u koncentraciji 0,1 %, folijarno u dva navrata u toku redovne zaštite od plamenjače i štetočina. Prostor između redova koji nije pokriven folijom se okopava.
Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Dipl. inž. Radojka Nikolić, PSSS Kruševac
Komentari