Uvek ste se pitali kako pripremiti povrće a da ono zadrži sve hranljive vrednosti. Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora, jer ne važe ista pravila za svaku vrstu. Dok neko povrće kuvanjem zadržava najveći procenat hranljivih vrednosti, drugo je najbolje jesti presno.
U potrazi za očuvanjem zdravlja i zdravijeg načina ishrane, u poslednje vreme se sirova, presna hrana sve češće pominje kao alternativa zvaničnom načinu ishrane.
Možda vas zanima
Konzumiranje namirnica bez termičke obrade ima brojne pozitivne strane, koji se naročito odnose na očuvanje minerala i vitamina.
Međutim, nije svaka namirnica pogodna za konzumiranje bez termičke obrade.
Drugim rečima, u ishranu treba uvrstiti što više svežeg voća i povrća, ali je dobro imati meru i svest o tome koje namirnice su zdravije kada se konzumiraju presene, a koje kuvane.
Pripremili smo za vas listu namirnica, sa napomenama o tome na koji način su zdravije za konzumaciju.
Špargla
Zdravija je: Kuvana
Ukoliko pripremate šparglu na pari, možete da povećate njene hranljive vrednosti, a samim tim njen potencijal u borbi protiv raka.
Rotkvica
Zdravija je: Sveža
Kada se kuva, rotkvica izgubi 25% folata. Zato je najbolje da je konzumirate u svežem stanju, jer ćete tako sačuvati ovo jedinjenje koje utiče na pravilan rad mozga.
Brokoli
Zdraviji je: Svež
Zagrevanjem ove namirnice uništava se tioglukozidaza u brokoliju. Ovaj enzim je potreban organizmu jer pomaže u čišćenju jetre od kancerogenih elemenata.
Pečurke
Zdravije su: Kuvane
Kada pečurke izložite toploti, nebitno da li ih kuvate, pečete u rerni, pržite u tiganju ili na roštilju, zadržaćete mnogo više kalijuma u njima. Dobro je poznato da kalijum ima veoma važnu ulogu u jačanju mišića i održavanju mišićne mase.
Crni luk
Zdraviji je: Svež
Sve što bi trebalo da uradite sa crnim lukom je da ga oljuštite, iseckate i odmah pojedete. Na taj način sačuvaćete više alicina, nutrijenta koji pomaže u borbi protiv mikroorganizama, a koji se razbija kada luk kuvate.
Kao salatu i uz glavno jelo: Crveni luk treba jesti svakog dana
Crvena paprika
Zdravija je: Sveža
Kada se peku, prže, kuvaju ili bare na temeraturi preko 100 stepeni, gubi se izvor vitamina C, koji crvena paprika sadrži u velikoj meri.
Spanać
Zdraviji je: Kuvan
Ako spanać konzumirate kuvan, apsorbovaćete više kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.
Paradajz
Zdraviji je: Kuvan
Činjenica da je paradajz zdraviji kuvan je zaista iznenađenje. Međutim, kada paradajz najpre skuvate, a onda pojedete, vaše telo će apsorbovati više likopena, pigmenta koji pomaže u borbi protiv raka.
Komentari