Upozoravajuća statistika. Iz godine u godinu smanjuju se površine pod krompirom, najviše u brdsko-planinskom području zapadne Srbije i u Leskovačkoj kotlini.
Možda vas zanima
„Ti krajevi su zarađivali najviše zahvaljujući razlici između jesenje i prolećne cene krompira, sada se ta razlika svela na minimum, sa druge strane poslednjih godina imamo veliki uvoz krompira iz zemalja gde su mnogo veći prinosi, a kada ga prodaju sa nižim cenama, naši proizvođači su obeshrabreni“, rekao je za Agromediju dr Živko Bugarčić.
Zahvaljujući savremenoj agrotehnici, u Vojvodini, u Bačkoj pak sve je više proizvođača krompira koji dostižu prinose i preko 40 tona.
„Mnogi od njih i do 50,60 tona. Proizvodnja je skupa, velika su ulaganja, skupa je mehanizacija, ali sa tim prinosima oni vide sebe u proizvodnji krompira i na tom području je danas veći broj proizvođača“, kaže dr Bugarčić.
Cena proizvodnje krompira značajno zavisi od toga da li proizvođači koriste uvozno ili seme koje su sami umnožili.
„Proizvodnja od pripreme zemljišta, do ubacivanja krompira u skladište kreće se oko 4000 evra. Nažalost troškovi navodnjavanja i radne snage su veoma veliki. Ako se proizvodnja krompira zasniva na uvoznom semenu, a namenjena je za čips ili krompir u kocki, troškovi se kreću između 5-6000 evra. Oni koji sitan krompir ostavljaju kao semenski, nemaju redovnu zaradu“, objasnio je dr Živko Bugarčić.
Gajenje slatkog krompira: Batat dobro podnosi sušu
Proizvodnja i potrošnja svežeg krompira je takođe u padu, velika količina se uvozi, i sve je popularniji moderni prerađeni krompir u ishrani – pomfrit i čips. Industrijalci trljaju šake, a da li će naše zdravlje zbog toga da visi o koncu?
Sagovornik:
Dr Živko Bugarčić
Komentari