Špargla je u Srbiji manje zastupljena i poznata. Ipak, ovu neobičnu povrtarsku kulturu sve češće viđamo u prodavnicama i restoranima. Mirko Vlček, organski poljoprivredni proizvođač, gaji šparglu na svom domaćinstvu, pa nam je objasnio najvažnije informacije o ovom povrću.
Kako nam je Mirko objasnio, špargla može da se uzjaga na dva načina. Prvi je ražiljavanjem, a drugi način je setvom semena. Na Mirkovom gazdinstvu, špargla se seje početkom juna. Biljka se zatim rasađuje, a po pitanju rasađivanja nije zahtevna, pa taj posao može da se obavi tokom cele godine.
Možda vas zanima
Mirko je proizvodnju špargle započeo pre dve godine. Trenutno je gaji na bankovima, jer je lakše suzbijati i kontrolisati korovske biljke.
Špargla koja je sada rasađena sledeće godine izbaciće par izdanaka. Međutim, njih ne treba dirati sve dok se dobro ne razvije koren. Pravilno razvijena biljka će u trećoj godini dati izdanke koji su za berbu.
Špargla uzgoj – saveti i preporuke za uzgoj špargle
U punoj zrelosti, jedna sadnica bi trebalo da iznedri oko 1kg špargle za berbu. Špargla je višegodišnja biljka, a životni ciklus joj je oko 15 do 20 godina. Prilikom berbe važno je da se ostavi nekoliko izdanaka koji će održati biljku zdravom i nahraniti korenov sistem za sledeću sezonu.
Za sada Mirko nema problema sa bolestima i štetočinama koje bi napale ovu biljku. Prednost špargle je što dospeva za berbu u aprilu, kada još uvek nema mnogo svežeg povrća. Izuzetno je hranljiva i cenjena, a pored termički obrađene može da se jede i sveža.
Kao što je Mirko već objasnio, špargla se može proizvoditi i iz sadnica, a jedan busen, u zavisnosti od toga u kojoj meri je razvijen korenov sistem, može dati i do 30 sadnica.
Mirkovo gazdinstvo je ove godine imalo oko 10 kg špargli i veoma brzo su našli kupce, po dobroj ceni, a nadaju se da će tako biti i ubuduće.
Komentari