Sigurno ste nekada jeli ren, a da li ste ikada jeli lišće rena?

Sigurno ste nekada jeli ren, a da li ste ikada jeli lišće rena?

Lišće rena, naizgled veoma slično lišću zelja, takođe može da se koristi u ljudskoj ishrani. Od njega se spremaju čorbe ili zavijaju sarmice koje onda dobijaju karakterističnu aromu ove biljke. Uz to, kao svako zeleno lišće, i ovo je bogato je magnezijumom. Nešto više o tome rekao nam je dr Ivo Đinović iz kompanije „Superior“.
 

Lišće rena - ©Agromedia 

Doktor Ivo Đinović iz kompanije „Superior“ ispričao nam je nekoliko zanimljivih činjenica o upotrebi lišća rena, ali i o karakteristikama ove biljne vrste.

Ren je, kao i njemu naizgled slično zelje, višegodišnja biljka. Međutim, zelje proizvodi seme i može da se gaji iz njega, baš poput paprike ili bilo kog povrća. Ren, s druge strane, može samo vegetativno da se razmnožava, jer su njegovi cvetovi sterilni.“
 

List zelja i list rena - ©Agromedia 


„Lišće rena se najčešće može koristiti za savijanje sarmi. Onda dobijete nešto poput kafe 2 u 1, ili 3 u 1 – začin od rena u listu koji ima veoma karakterističan ukus korena rena. Osim toga, lišće rena može da se koristi i kao dodatak čorbama, poput blitve, zelja ili spanaća.“

„Inače, list rena, kao i većina biljaka, od svih minerala ima najviše kalijuma. Osim toga, veoma je bogat i magnezijumom, kao i mlado lišće šargarepe ili graška. Zato za upotrebu lista rena možete slobodno da iskoristite vašu maštu i kulinarsku kreativnost.“
 

dr Ivo Đinović - ©Agromedia 


„Na kraju, dodao bih još da ren pripada familiji kupusnjača, gde spadaju kupus, kelj, karfiol, brokoli i druge biljne vrste
.“


Sagovornik:
dr Ivo Đinović, „Superior“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica