Odabir posude ako se odlučimo za setvu semena lubenice u zatvorenom prostoru bi trebalo da bude adekvatan. Šta to znači? Seme lubenice a i sama biljka spadaju u vrste čiji su semenka i klijanac dosta veliki te zahtevaju prostora da bi biljka mogla lepo da se razvije. Na primer, postoje klasični kontejneri, odnosno saće za setvu semena i naš predlog bi bio da se ovakvi kontejneri koriste za setvu sitnijih vrsta semena povrća, kao što su paprika, salata, plavi patlidžan ili nešto slično, gde će ova dimenzija biti sa adekvatna. Međutim, ova velika saksija je baš velika i možemo je koristiti za presadnju ili pikiranje nekih vrsta.
Kada govorimo o lubenicama, možda bismo mogli da kažemo da bi ovo moglo da bude rešenje gde ćemo ovakvu saksiju da lepo ispunimo zemljom i u kojoj ćemo moći da postavimo dve, tri, ili eventualno četiri semenke i biljku pdogajiti da ona maltene pusti vrežu. U tom trenutku možemo biljku da izvadimo sa sve ovom zemljom i premestimo na otvoreno polje odnosno u baštu te će ona vrlo lako nastaviti da raste.
Sama količina zemlje koja se nalazi u ovoj posudi biće dovoljna da biljka dobro i kvalitetno raste. Međutim ovako nešto zahteva veliki prostor. Što znači da bi trebalo da postoji nekoliko kvadrata prostora da postavimo samo desetak saksija. Ipak, postoji različiti tipovi plastičnih saksija ili kesica za rasad. Naš predlog bi bio da se odaberu saksije čiji je prečnik 7 do 10 cm. Mi ćemo za primer uzeti devetku. Na ovaj način u ovoj jednoj saksiji možemo podgajiti jednu biljku tako što ćemo staviti jednu semenku, a možemo podgajiti dve ili tri biljke.
Međutim trenutak kada su ove biljke sade, morao bi da bude onaj kada se formiraju kotiledoni. To su prva dva listića nakon setve i kada se pojavio prvi ili eventualno drugi pravi list, to je trenutak da se biljka presadi. Tada je koren dovoljno formiran, biljka nije prerasla i neće imati onako uvijen korenov sistem, koji nije dobar tako kada govorimo o tome da biljke treba dugo vremena za stoje u saksiji. Naravno možemo koristiti različite posude većih dimenzija ali na primer devetka ili desetka mogu da budu pravi izbor.
Možda vas zanima
Seme lubenice
Možemo uraditi naklijavanje semena. Na taj način možemo odlučiti koliko ćemo semenki posejati da budemo sigurni da ćemo dobiti biljku. Ako se odlučite za naklijavanje semena jednostavno možete uzeti jednu običnu kuhinjsku krpu ili neku tkaninu u koju ćemo staviti određen broj semenki i nju ćemo uviti u rolnicu i natopiti vodom. Na taj način semenke će se nalaziti u vlažnoj sredini ali za razliku od toga da ih stavimo da leže u vodi neće biti udavljene. Krpicu u koju smo uvili semenke možemo staviti u najlon kesu. Ona će održavati vlažnost a sve to treba staviti na neko toplo mesto. To može biti unutra u kući na nekoj polici, ne treba svetlosti.
Nakon četiri do pet dana primetićemo kako su se neke semenke otvorile, tj počele su da puštaju klicu. Trenutak kada je klica 2 do 3 mm samo malo izvirila iz semenke, pravo je vreme da se takve semenke posade. U tom trenutku uzećemo semenke i posaditi jednu ili eventualno dve tri po saksiji gde ćemo dobro zaliti i odneti na mesto za čuvanje, da li je to staklenik ili topla leja. To je savršen način da se proizvode lubenice tako naklijala semenka veoma brzo i lepo nastavlja da raste te ćemo u roku od nekih 20 dana do mesec dana imati već pripremljene presadnice odnosno rasad za lubenice. Za one malo veštije, semenke koje su naklijale i posađene u posudi mogu se i kalemiti međutim kalemljenje lubenica jedna posebna tema.
Da li ste znali?
Lubenice su definitivno najslađa letnja poslastica. Volimo je jesti posle ručka, večere pa čak i ujutru nakon prvog obroka. Sadrži puno vode pa je zbog toga odlična za letnje dane i visoke temperature. Ova preukusna poslastica poreklom je iz Zapadne Afrike i dan danas izaziva zabludu da li spada u grupu voća ili povrća. Nema sumnje da je većina ljudi uverena da je lubenica voće međutim u botanici se svrstava u povrće zbog više različitih kriterijuma. Prvo i osnovno je to što plod lubenice pripada porodici tikve koja spada u povrće. Zatim lubenica je jednogodišnja biljka a poznato je da se svi plodovi koji se koriste u ishrani a koji se sade svake godine, svrstavaju u povrće. S obzirom na to da se lubenice sade svake godine, one definitivno pripadaju povrću.
Po ovim botanički shvatanjima i principima lubenica jeste povrće međutim i pored svih ovih teorija i dokaza, postoje još uvek oni koji ne prihvataju lubenicu kao povrtarsku kulturu. U raznim enciklopedijama i naučnim krugovima, lubenica se još uvek spominje kao voće, dok sa druge strane postoje čvrstu argumenti da je reč o povrću. Međutim bez obzira na to da li je posmatramo kao voće ili kao povrće, lubenica je i dalje omiljena poslastica i izaziva ogromno interesovanje za gajenje širom sveta.
Komentari