Ukoliko gajite povrće za sopstvene potrebe moguća je proizvodnja semena sa biljaka koje nisu tretirane pesticidima i bez upotrebe mineralnih đubriva.
Možda vas zanima
Proizvodnja semena za sopstvene potrebe je relativno jednostavna, posebno za samooplodne biljke kao što su pasulj, paradajz, paprika, salata. Za stranooplodne biljne vrste plodnost zavisi od insekata i vetra koji prenose polen sa muških cvetova jedne biljke na tučak ženskih cvetova druge biljke iste vrste. Tu može lako doći do ukrštanja i zato je ponekad potrebno primeniti izolaciju. Prilikom proizvodnje takvog semena važna je selekcija odnosno odabir biljaka sa najboljim svojstvima (naslednim osobinama), tako da se pre cvatanja odstranjuju biljke sa lošim i netipičnim svojstvima.
Imate seme koje neće da klija? Saznajte gde ste pogrešili!
Seme se uzima sa što je moguće više zdravih, vitalnih i za sortu tipičnih biljaka (najmanje 8-10). Kad god je moguće plodove ostaviiti da u potpunosti dozre na biljci. Zrelo seme se skuplja po suvom i sunčanom vremenu, a zatim se čisti suvim (pasulj, grašak, žitarice) ili mokrim postupkom (paradajz, tikvica, krastavac…). Nakon pranja sledi sušenje semena i čuvanje u hladnijoj prostoriji ujednačene temperature.
Koje su prednosti upotrebe sertifikovanog semena u biljnoj proizvodnji
Temperatura ne bi smela biti viša od 35 ºC. Potpuno suvo seme se čuva u dobro začepljenim bočicama, na kojima se napiše ime biljke i vreme berbe, u hladnom i mračnom prostoru. Neke biljke daju seme već u prvoj godini (pasulj, paradajz, paprika, krastavci…), dok su neke biljke dvogodišnje (svo korenasto povrće: šargarepa, peršun… i većina zeljastih). Luk se smatra trogodišnjom biljkom jer u prvoj godini se gaji lukovica, u drugoj se sadi i gaji glavica za jelo, a u trećoj godini najlepše glavice se sade za seme. Postoje i biljke koje se razmnožavaju gomoljima kao što su krompir, čičoka, beli luk…
Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: dipl. inž. Milica Popadić
Komentari