Čuvanje povrća preko zime u kućnim uslovima zahteva malo truda, ali postoje proverene metode koje se prenose sa generacije na generaciju.
Možda vas zanima
Korenasto povrće, kao što je šargarepa, peršun, paškanat, cvekla, dobro je čuvati u pesku, piljevini ili tresetu jer se na taj način održava potrebna vlažnost kako povrće ne bi uvenulo i smežuralo se. U sanduk treba nasuti peska na dno, potom složiti povrće i prekriti ponovo slojem peska. Sanduk treba čuvati na hladnom mestu gde je temperatura između 0 i 7⁰C.
Šargarepa se može čuvati i u plastičnim vrećama. Probranu, zdravu šargarepu treba složiti u plastičnu vreću na kojoj su izbušene rupe prečnika 5 mm. Rupe je potrebno izbušiti na jednakoj razdaljini od približno 10 cm da bi se obezbedio protok vazduha i sprečila pojava kondenzacije.
Korenasto povrće, kao što je šargarepa, peršun, paškanat, cvekla, dobro je čuvati u pesku, piljevini ili tresetu jer se na taj način održava potrebna vlažnost kako povrće ne bi uvenulo i smežuralo se.
Još jedan praktičan način za čuvanje šargarepe i peršuna je da se šargarepa i koren peršuna očiste i samelju na mašini za meso ili u nekoj drugoj seckalici. Može se dodati i paškanat i peršunov list pa se u većoj posudi promeša sa kuhinjskom soli u razmeri: na 1 kg soli – 2 kg mlevenog povrća. Tako spremljenu smesu treba staviti u teglice, zatvoriti poklopcem i koristiti prilikom kuvanja. Nije potrebno dodavati konzervans jer so čuva namirnice od kvarenja.
Jesenje skladištenje paradajza
Krompir je dobro čuvati u rupičastim vrećama ili u sanducima, ali je važno da ne smrzne. Najbolje je da temperatura bude između 5 i 10⁰C, kao i kod skladištenja bundeve.
I beli luk je dobro sačuvati od smrzavanja. On se čuva upleten u vence ili u rupičastim vrećama na mestima gde postoji cirkulacija vazduha, odnosno promaja.
Crni luk se isto čuva na promaji u vrećama sa rupama, najbolje na temperaturi između 1 i 2⁰C ali mu smrzavanje ne smeta.
Pasulj se čuva u jutenim ili platnenim vrećama, a u vreće se stavljaju listovi oraha da se ne bi pojavio žižak.
Pasulj je najlakše skladištiti i čuvati preko zime jer je dovoljno da bude smešten na suvom mestu. Čuva se u jutenim ili platnenim vrećama, a u vreće se stavljaju listovi oraha da se ne bi pojavio žižak. Iz istog razloga pasulj se može na nekoliko dana staviti u zamrzivač.
2 proverena recepta za savršen kiseli kupus!
Mak se čuva u platnenim vrećama i, pre skladištenja na suvo i prozračno mesto, treba ga držati nekoliko dana u zamrzivaču.
Kupus se za zimu kiseli. Ali u glavicama, u svežem stanju, može se dobro sačuvati tako što se očišćene glavice, svaka zasebno, umotaju u novinski papir i slože u kartonsku kutiju, sa korenom nadole.
Za sve vrste povrća je osnovno da se za odlaganje biraju samo zdravi i neoštećeni plodovi, a ako se primeti pojava truljenja, to povrće treba ukloniti da se ne bi zarazilo i ostalo, zdravo povrće.
Komentari