Povrtar Martin Vajs sarađuje sa kompanijom Superior već desetak godina. On kaže da se Superior kvalitetom svojih paprika znatno približio Evropi. Ipak, izgleda da je paradajz La moneda na tom putu uspeo još više.
https://youtube.com/watch?v=5xIWjZDkgIU
Plodovi su kod ovog paradajza vrlo ujednačeni. Ima ih 6 do 8, a negde čak i 10 ili 12. Važno je da ih ima barem 6, jer je to komercijalno opravdano. Još važnije kod tog paradajza je da ima odgovarajuću čvrstinu, dakle, da bude pogodan za transport. „Ovaj paradajz to jeste“, navodi povrtar iz Lalića.
„Uz to, ima i jednu karakteristiku koju nema ni uvozni paradajz. Na 2,6 metara visine La moneda napravi deset spratova. Kod ostalih, koji su dokazano kvalitetni, ima ih maksimalno 7. Zato se sa ovom vrstom paradajza Superior približio Evropi.“
Možda vas zanima
„Ja svoju proizvodnju paradajza radim na 12 grana. Berba mi počinje početkom juna, a završava se početkom novembra. U toku tog perioda imamo dosta svetla, a i toplota je odgovarajuća. Sa La monedom konkretno, umesto 12 grana ja radim 15.“
„Prosečno, plodovi su teški po 200 do 220 grama. Dakle, po spratu, ako ne preterujemo, to je oko 1.200 grama. Računica je sa 15 spratova jasna.“
„Ako radite po 2,5 paradajza na kvadratnom metru, dolazite do rezultata koji je na nivou holandskog, od 45 do blizu 50 kilograma paradajza po kvadratnom metru. To je i više nego zadovoljavajuće. Zato sigurno nećete pogrešiti ako odlučite da probate La monedu“, zaključuje Vajs.
Sagovornik:
Martin Vajs, povrtar iz Lalića
Komentari