Provereni trik: Boja paradajza govori nam kakvog je plod ukusa

Provereni trik: Boja paradajza govori nam kakvog je plod ukusa

Boja paradajza može da se kreće od bele do tamno crvene, a prema boji možete da pretpostavite kakvog je ukusa. Ukus paradajza je zapravo balans između kiseline i šećera i isparivih komponenti koje naš jezik, nepce, a na kraju i nos prepoznaju.

Kako na osnovu boje možete da znate kakvog je paradajz ukusa - © Pixabay

Ovaj jednostavan vodič pomoći će vam u preciznom odabiru i pronalaženju prave vrste paradajza koja će da odgovara vašem ukusu.

Ukus paradajza se najčešće opisuje kao kiseo, sladak, pikantan, blag ili uravnotežen.

Šečer u paradajzu, uglavnom fruktoza i glukoza, daju mu sladak ukus. Kiselina je uglavnom citrusna i isparljiva, a rezutat je pikantan, kiseo ukus.

Crveni paradajz

Kiselost: Obično nosi veću kiselost

Ukus: Može da varira ali je svakako reč o klasičnom ukusu paradajza koji je dosta sočan. Ukoliko sa njim spremate paste, ukus će se najčešće pojačati.

Upotreba: Koristi se uz biftek, za salsu, konzerviranje, pravljenje umaka za pastu, sok i za salate.

Pink paradajz

Kiselost: Donosi srednji nivo kiselosti, koja je manja od crvenog paradajza


Ukus: Sličan je kao kod crvenog paradajza ali ima tendenciju da bude slađi i nešto blaži.

Upotreba: Koristi se za salate, sveže rezan, za kuvanje, a može i da se zamrzne. Većina sorti pink paradajza može i da se konzervira samo mora da mu se doda kiselina.

Žuto-narandžasti paradajz

Kiselost: Ova vrsta paradajza donosi više nizak nego srednji nivo kiselosti


Ukus: Varira od slatkog do voćnog

Upotreba: Koristi se svež, narezan za salate, za pravljenje sokova, a odličan je i za pravljenje salse.


Tamnocrveni (crni) paradajz

Kiselost: Uravnotežen nivo kiseline i šećera

Ukus: Kompleksan i aromatičan, ukus koji kuvari opisuju sa rečima poput „dimljen“ i „bogat“. Meso paradajza je poput bifteka sa ukusom putera. U pitanju je sorta paradajza koja je toliko ukusna da ih povrtari često čuvaju samo za sebe.

Upotreba: U svežem stanju se koriste za jela i salate, kao i za pripremanje umaka. U Rusiji, odakle potiče ova sorta, od njega se pravi ekstrakt koji se prodaje kao ulje.

Prugasti paradajz

Kiselost: Vrlo niska sa visokim sadržajem šećera

Ukus: Reč je o jednoj od najukusnijih sorti koja ima sladak ukus sa voćnom notom

Upotreba: Konzumira se u svežem stanju, za salate i za pravljenje salse. Može da se konzervira ali je prava šteta jer je jako ukusan kada se upotrebljava svež.

Izvor: GardenBetty

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica