Kao i ostale vrste luka, i praziluk ima prepoznatljiv specifičan miris i bez njega se ne može zamisliti pripremanje prolećnih obroka.
On obiluje hranljivim i lekovitim materijama, vitaminima, poboljšava vid i jača imuni sistem. Kao dodatak jelima koji je na dohvat ruke, praziluk odlično utiče na vid, baš kao i na kosti koje će u njemu naći odličnog saveznika.
Možda vas zanima
Hidroponija: Kako proizvoditi mladi crni luk
Mnoge studije navode da upravo zbog toga praziluk smanjuje rizik od hroničnih bolesti, posebno od raka. Takođe, on pomaže i radu kardiovaskularnog sistema štiteći dodatno krvne sudove.
Crni luk – povrće koje možete ubrati u svakoj bašti!
Osim toga, odličan je izvor vitamina A, koji poboljšava vid i jača imuni sistem, a sadrži i vitamin K i mangan koji su važni za naše kosti.
Praziluk sadrži i vitamin B6, koji smanjuje nivo hormona steina u krvi, pa tako reguliše nivo homocisteina u krvi – neproteinske aminokiseline koja se povezuje sa srčanim oboljenjima, stvaranjem krvnih ugrušaka i srčanim udarima.
SAVETI: Kako gajiti luk srebrnjak
Rezultati više istraživanja pokazali su da je redovan unos praziluka, naročito u svežem obliku, uticao na porast nivoa takozvanog dobrog holesterola, dok je loše masnoće u krvi prosto „proterivao”.
Održavanje takvog balansa u organizmu je od velike važnosti pri prevenciji pojave ili napredovanja stvaranja masnih naslaga po zidovima krvnih sudova. To dalje smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih oboljenja srca i krvnih sudova.
Komentari