Kako bi vaša setva povrća donela dobre rezultate potrebno je znati na kojoj dubini je neophodno položiti seme kako bi ono uspešno i brzo nicalo. Osim adekvatne dubine, seme traži i odgovarajuću temperaturu kako ne bi propalo, nego od njega nastala mlada biljka koja će se pravilno razvijati i rasti u zavisnosti od okolnosti.
Ako se seme seje preduboko, sporije će nicati ili možda neće imati snage da uopšte nikne. Ako se seje previše plitko u zemlji, može doći do isušivanja gornjeg sloja zemljišta i manjka vlage.
Za sve povrtare izdvojili smo informacije o dvadeset vrsta povrća koje će im pomoći da obave uspešnu setvu, te kasnije ubiraju veći broj plodova.
*Optimalne temperature klijanja u tablici odnose se na temperature tokom kojih će seme nići najvećom brzinom, dok se dubine setve odnose na srednje vrednosti i zemljišta koja nisu previše teška,zbijena niti previše peskovita.
Povrće | Optimalna dubina setve semena | Optimalna temperatura klijanja semena |
---|---|---|
Artičoka | 3-5 cm | 15-25 stepeni |
Blitva | 3-4 cm | 16-24 stepeni |
Bob | 5-8 cm | 5-6 stepeni |
Brokoli | 1 cm | 14-19 stepeni |
Bundeva | 3 cm | 22-24 stepeni |
Crni luk | 1,5-2 cm | 22 stepena |
Cvekla | 2-3 cm | 10 stepeni |
Grašak | 3-5 cm | 15-16 stepeni |
Krastavac | 2 cm | 27 stepeni |
Kupus | 1-2 cm | 15-18 stepeni |
Matovilac | 1 cm | 10 stepeni |
Paprika | 2 cm | 30 stepeni |
Paradajz | 1,5- 2 cm | 22-25 stepeni |
Pasulj | 2-4 cm | 22-25 stepeni |
Patlidžan | 1-2 cm | 13-14 stepeni |
Rotkvica | 1 cm | 20 stepeni |
Sočivo | 3-5 cm | 18-21 stepen |
Spanać | 3-4 cm | 20 stepeni |
Šargarepa | 2 cm | 20-25 stepeni |
Zelena salata | 1,5-2 cm | 15-20 stepeni |
Komentari