Zelena salata prešla je put od sezonskog povrća do onog koje se proizvodi i konzumira tokom cele godine. Za uspešno gajenje zelene salate ključna su tri faktora: oblik i veličina glavice, temperaturni uslovi i odabir sorte.
Možda vas zanima
Oblik i veličinu glavice, kao i izgled spoljnih listova treba birati u skladu sa zahtevima tržišta na koje proizvođači žele da plasiraju svoj proizvod.
Temperatura je takođe veoma bitan faktor za gajenje ove kulture. Optimalna temperatura za zavijanje glavice je 16 stepeni, dok je minimalna temperatura za obavljanje fizioloških funkcija 5 stepeni, a maksimalna 20-25 stepeni. Takođe, razlika između dnevne i noćne temperature ne sme biti veća od 10 stepeni.
Koju vrstu zelene salate izabrati za letnju proizvodnju
Odabir adekvatne sorte je najbitniji uslov koji se mora ispuniti pre početka gajenja zelene salate. Sorta određuje koliko će proces proizvodnje biti uspešan. Ukoliko se prolećna sorta gaji zimi, može se desiti da salata uopšte ne zavije glavicu, dok zimska sorta gajena leti ili u proleće može vrlo brzo da obrazuje cvetonosno stablo.
Kompanija Holland Angro iz svoje bogate ponude semena zelene salate izdvaja dve sorte koje su idealne za zimsku proizvodnju.
Tonale
Zelena salata Tonale kompanije Vilimorin je zimska batavija otvorenog tipa koju karakterišu krupne i teške glavice, dok su listovi svetlozelene boje i blago naborani. Reč je o sorti koja dobro podnosi niske temperature. Vreme sadnje je od polovine septembra do kraja januara. Otporna je na plamenjaču salate rase: Bl 1-25, 27, 28 i 30-32.
Jukebox
Zelena salata Jukebox kompanije Vilimorin je zimska puterica poluotvorenog tipa. Listovi ove sorte su svetlozelene boje, osnove su široke, dok su glavice krupne i teške. Reč je o sorti izuzetno otpornoj na niske temperature. Takođe, krasi je i visoka otpornost na plamenjaču rase Bl 1-32. Vreme sadnje je od polovine septembra do kraja januara.
Sponzorisani članak HOLLAND ANGRO D.O.O.Beogradskog bataljona 25
11030 Beograd
Tel: 011 2541 467
Faks: 011 3571 782
www.hollandangro.rs
Komentari