Svetislav Ilić iz sela Bučince proizvodi jedinstvenu sortu krompira. Reč je o ljubičastom i roze krompiru koji se najviše gaje u Južnoj Americi na nadmorskim visinama od preko 3.000 metara.
Kako kaže Svetislav, ovu vrstu krompira dovezao mu je prijatelj iz Austrije, iz prodavnice zdrave hrane. On je zasadio jedan i čekao, a rezultati su ga podstakli da nastavi sa gajenjem narednih pet godina.
Možda vas zanima
„Sa proizvodnjom ljubičastog krompira krenuo sam pre pet godina, a sa roze pre godinu dana. Prinosima za sada mogu biti u potpunosti zadovolјan. Obe sorte se kuvaju ili peku bez guljenja i izuzetno su zdrave, pa sam zato i rešio da ih uzgajam“, kaže Ilić koji je po ovoj proizvodnji prepoznatljiv i jedinstven.
Od Perua do Prokuplja
Poreklom čak iz Perua, ovaj krompir se polako odomaćio u Ilićevoj bašti. Ove godine je proizveo čak 400 kilograma ljubičastog, a roze 8 kilograma iz jednog odžaka, pošto mu je prva godina.
Obe sorte se kuvaju ili peku bez guljenja i izuzetno su zdrave, pa sam zato i rešio da ih uzgajam.
„Imam za svoje potrebe, a nešto malo prodam i na pijaci. Ljudi nisu navikli, pa ga sa sumnjom gledaju, ali ko ga proba, opet se vraća“, kaže naš sagovornik. On tvrdi da krompir više podeli nego što ga proda jer želi ga da što više ljudi proba.
Uzgajanje bez hemikalija
Interesantno je da se obe vrste krompira uzgajaju bez ikakvih prskanja i pesticida koji bi ga uništili. Samim tim, Svetislav bi gajio i veće količine, ali kako kaže, nema drugih, ključnih sredstava za proizvodnju na veliko, a to je pre svega traktor.
Krompir koji inače uspeva na 3.000 metara nadmorske visine, u ovom selu Svetislav gaji na nadmorskoj visini od svega 640 metara. Trenutno čeka da mu prijatelj pošalje i treću sortu za koju ni sam još uvek ne zna koja je.
Način pripreme ljubičastog krompira
Inače, ljubičasti krompir se u Danskoj sprema samo za Badnje veče kao specijalitet i to sa korom, zbog zadržavanja hranljivih materija. Kuva se lako i brzo, a s obzirom na to da je ukusan, nije mu potrebna nikakva specijalna priprema. Može se jesti kuvan, pečen, pržen…
Obe vrste krompira uzgajaju se bez ikakvih prskanja i pesticida koji bi ga uništili.
Dobrobiti ljubičastog krompira
Istraživanja pokazuju da je ljubičasti krompir dobar za smanjenje pritiska i smanjenje rizika od srčanih oboljenja i šloga kod osoba sa povišenim pritiskom. Ovo ljubičasto povrće ima mnoge zdrave biljne pigmente i bogato je antioksidansima kao što su antocianini, karotenoidi i fenolske kiseline, koje umanjuju hronične upale povezane sa srčanim bolestima i šlogom.
Ovo su 9 najzdravijih namirnica na planeti!
Krompiri sa pigmentom imaju i velike količine hlorogenske kiseline, supstance koja je u studijama kod životinja smanjivale povišen pritisak.
Na prokupačkoj pijaci kažu da Ilić seme ljubičastog kromira ne daje, već čuva kao sopstveni znak raspoznavanja i tajnu koju ljudi mogu kupiti samo na njegovoj tezgi.
Autorka: Ana Blagojević
Sagovornik: Svetislav Ilić, povrtar iz Bučinaca
Foto: Ljubiša Mitić
Komentari