Svojim ukusom šargarepa iz Begeča osvojila je evropsko i svetsko tržište. Povoljni agroekološki uslovi i moderan način proizvodnje omogućili su begečkim povrtarima da njihova šargarepa ima visok kvalitet. Zato bi uskoro ona mogla da postane proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.
Da li će ovogodišnja šargarepa iz Begeča ostvariti prestižnu oznaku geografskog porekla saznaće se na jesen. Elaborat je pripremljen, a procedura kojom se dokazuje određeni kvalitet, reputacija i da je proizvod sa tog lokaliteta je u toku.
Možda vas zanima
Pored dobrog kvaliteta, neophodno je proizvesti i dovoljne količine šargarepe kojom se može kontinuirano snabdevati tržište tokom cele godine.
Trenutno su površine zasejane šargarepom pokrivene agrotekstilom. Agril omogućava da šargarepa stigne ranije, objašnjava Mirko Pekar, povrtar iz Begeča.
Oznaka da proizvod ima geografsko poreklo na ambalaži značiće za potrošača da je šargarepa dobrog kvaliteta, a sam proizvod imaće lakši pristup tržištu.
Izvor: RTV
Komentari