Kineski naučnici rade na spasavanju krompira od klimatskih promena!

Kineski naučnici rade na spasavanju krompira od klimatskih promena!

U istraživačkom centru na severozapadu Pekinga, molekularni biolog Li Điping i njegov tim vade grozd od sedam neobično malih krompira iz biljke u saksiji. Uzgajan je u uslovima koji simuliraju predviđanja viših temperatura na kraju veka. Sa samo 136g, ove krtole teže manje od polovine tipičnog krompira u Kini.

Krompir u Kini

Kina je najveći svetski proizvođač krompira, koji je ključan za globalnu bezbednost hrane zbog visokog prinosa u odnosu na druge osnovne useve. Mešutim, krompir je posebno osetljiv na toplotu, a klimatske promene, izazvane emisijom fosilnih goriva, podižu temperature na opasne visine, a takođe podstiču sušu i poplave.

Uz hitnu potrebu da se osiguraju zalihe hrane, Li, istraživač u Međunarodnom centru za krompir (CIP) u Pekingu, vodi trogodišnju studiju o uticaju viših temperatura na povrće. Njegov tim se fokusira na dve najčešće vrste u Kini.

„Brinem šta će se dogoditi u budućnosti“, rekao je Li. „Poljoprivrednici će ubrati manje krtola krompira, to će uticati na sigurnost hrane.

,,Tužna priča se nastavlja!” Dr Živko objasnio šta se dešava sa KROMPIROM!

Lijev tim uzgajao je krompir tokom tri meseca u komori, na temperaturi koja je za 3 stepena Celzijusa viša od trenutne prosečne temperature u severnom Hebeju i Unutrašnjoj Mongoliji, provincijama na većoj nadmorskoj visini gde se krompir obično uzgaja u Kini.

Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Climate Smart Agriculture ovog meseca, pokazalo je da su više temperature ubrzale rast gomolja za 10 dana, ali su smanjile prinose krompira za više od polovine.

Prema trenutnoj klimatskoj politici, svet se suočava sa zagrevanjem od čak 3,1 C iznad predindustrijskog nivoa do 2100. godine, prema izveštaju Ujedinjenih nacija objavljenom u oktobru.


U Unutrašnjoj Mongoliji, desetine radnika koji drže bele džakove žure da skupe krompir iskopan iz zemlje pre sledećeg pljuska.

„Najveći izazov za krompir ove godine je jaka kiša“, rekao je menadžer Vang Šiji. ,,To je izazvalo razne bolesti… i u velikoj meri usporilo vađenje.”

Krompir u Kini


U međuvremenu, proizvođač semenskog krompira, kompanija Jakeši Senfeng Potato Industry Company, investirala je u aeroponske sisteme gde se biljke uzgajaju u vazduhu pod kontrolisanim uslovima.

Poljoprivrednici sve više zahtevaju sorte krompira koje daju veći prinos i manje su podložne bolestima, posebno kasnoj plamenjači, koja uspeva u toplim i vlažnim uslovima.


„Počeli su da se pojavljuju neki novi i agresivniji sojevi i otporniji su na tradicionalne metode prevencije i kontrole“, rekao je generalni direktor Li Sumin, objašnjavajući strategiju kompanije sa sedištem u Unutrašnjoj Mongoliji.

Istraživanje CIP-a, čije je sedište u Limi, deo je zajedničkih napora sa kineskom vladom da pomogne farmerima da se prilagode toplijim i vlažnijim uslovima.

U stakleniku ispred Lijeve laboratorije, radnici brišu polen na cvetovima belog krompira kako bi razvili sorte otporne na toplotu.

Li kaže da že kineski farmeri morati da izvrše promene u narednoj deceniji, da sade tokom proleža umesto na početku leta ili da se presele na još veće nadmorske visine da bi izbegli vrućinu.

„Poljoprivrednici moraju da počnu da se pripremaju za klimatske promene“, rekao je Li. „Ako ne nađemo rešenje, manje će zaraditi od nižih prinosa i cena krompira može porasti.

Izvor: Reuters

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica