Paradajz ima značajno mesto u nacionalnim kuhinjama Evrope. Od Šopske i Srpske salate, preko dalmatinskog brodeta, italijanskih soseva za pastu i pelata za picu, pa sve do čuvenog koktela Krvava Meri.
Na svetskom nivou, paradajz dolazi na impresivno četvrto mesto po traženosti, ispred njega su samo, krompir, zelena salata i crni luk. Zbog toga proizvodnja paradajza nikada ne može biti loš poslovni potez.
Možda vas zanima
Sa druge strane, kupci, pogotovo u Srbiji, znaju jako dobro koje sorte paradajza su dobre, što za svežu upotrebu, što za sokove i domaće prerađevine. Kupci ne mogu biti prevareni, i sami su primetili da paradajz iz uvoza, ali i domaće proizvodnje, manjka u kvalitetu.
Poseban problem i za kupce i za prodavce su loši hibridi koji su prisutni ne samo na našem tržištu. Proizvođači se često odlučuju za hibride, koji se kupcima ne sviđaju, zbog otpornosti na bolesti i drugih prednosti koje nude, ali samo proizvođačima.
Često su želje proizvođača i kupaca u međusobnom konfliktu. Primera radi, kupci vole Volovsko srce, ali proizvođačima on muku zadaje. Ta sorta, izuzetno cenjenog ukusa, je osetljiva, kako na bolesti, tako i na višak vode, transport i lagerovanje i zahteva dosta sunca. Zbog toga se najčešće uzgaja za sopstvene potrebe, pa ponuda na tržištu nije velika.
Kako udovoljiti i kupcima i prodavcima?
Kompanija Holland Angro u svojoj ponudi ima nekoliko sorti paradajza koji mogu pomiriti proizvođače i potrošače.
Rani hibrid roze paradajza, VP1 F1 može biti odličan kompromis. Proizvođači će biti srećni kada čuju da se radi o hibridu srednje bujnosti, koji je izuzetno otporan na zeleno i žuto uvenuće, plesnivost lista paradajza i virus mozaika paradajza. Zreo plod može stajati do nedelju dana, a u jesenjoj proizvodnji brzo dozreva i dobija tamniju boju. Prosečna težina ploda je 250 grama.
Ovaj hibrid je jako zanimljiv potrošačima jer, kao i voljeno, ali retko volovsko srce, ima tanku pokožicu, roze boju i izuzetnog je ukusa. Zbog tih odlika najbolji je za upotrebu u svežem obliku.
Drugi hibrid koji je u ponudi kompanije Holland Angro je srednje rani Cornabel F1, takođe velike otpornosti, pogotovo na zeleno i žuto uvenuće. Odlikuje ga i odlično zametanje pri visokim temperaturama.
Radi se o sve popularnijem i traženijem tipu paradajza koja ima plod oblika kao paprika, a dostiže masu od 250 do 300 grama. Kao i prethodni, i ovaj hibrid ima tanku pokožicu, izuzetno je mesnat i odličnog ukusa nalik na onaj koji pamtimo iz detinjstva.
Sponzorisani članak HOLLAND ANGRO D.O.O.
Beogradskog bataljona 25
11030 Beograd
Tel: 011 2541 467
Faks: 011 3571 782
www.hollandangro.rs
Komentari