Nakon mnogo truda i ulaganja nakon završenog proizvodnog procesa, dobijene plodove treba adekvatno skladištiti. Adekvatnim skladištenjem tokom zime obezbeđuje se dobar kvalitet proizvoda i u krajnjoj liniji veća cena.
Možda vas zanima
Posle berbe povrće koje je uskladišteno nastavlja proces disanja. Plodovi za disanje koriste sopstvene energetske rezerve što dovodi do gubitka kvaliteta. Kao produkt disanja, može doći do promene čvrstine, ukusa, mirisa i sadržaja šećera u plodovima. Intenzitet disanja je različit po vrstama povrća. Brže „dišu“ brokoli, zelena salata, grašak, spanać. Sporije „dišu“ crni luk, krompir, kupus, mrkva. paprika i paradajz.
Optimalna zrelost u vreme berbe je veoma bitna za određivanje kvaliteta i dužine čuvanja plodova.
Temperatura najviše utiče na skladištenje povrća, više temperature ubrzavaju disanje i time smanjuju kvalitet plodova. Optimalna zrelost u vreme berbe je veoma bitna za određivanje kvaliteta i dužine čuvanja plodova. Ukoliko je procenat nezrelih ili prezrelih plodova veći, dužina čuvanja se skraćuje.
Uslovi i dužina skladištenja povrća
Uslovi i dužina skladištenja zavise od vrste povrća i njegovih osobina kao što su miris, boja, ukus i čvrstina.
Za sve načine skladištenja osnovni uslovi su:
- prostor bez svetlosti,
- provetravanje,
- regulisanje mikroklime.
Dužina skladištenja zavisi od mikroklimatskih uslova u objektu
Korenasto povrće kao što je šargarepa, peršun, paškanat, cvekla dobro je čuvati u pesku, piljevini ili tresetu jer se na taj način održava potrebna vlažnost kako se povrće ne bi smežuralo ili da ne bi uvenulo. U sanduk treba nasuti pesak na dno, složiti povrće i prekriti slojem peska. Sanduk treba čuvati na hladnom mestu gde je temperatura od 0 – 7 stepeni.
Sačuvajte krompir u skladištu – rešite se krompirovog moljca
Šargarepa se može čuvati i u plastičnim vrećama sa izbušenim rupama prečnika 5 mm.
Krompir je dobro čuvati u rupičastim vrećama, na tamnom mestu i gde je temperatura između 5 -10 C.
Beli luk se čuva sapleten u vence ili u rupičastim vrećama na mestima gde je promaja.
Crni luk se čuva na promaji u vrećama sa rupama ili u vencima na temperaturama između 1 – 2 stepena.
Pasulj se najlakše skladišti i čuva preko zime jer je dovoljno samo da je na suvom mestu. Čuva se u jutanim ili plastičnim vrećama a u vrećama se stavljaju listovi oraha da se ne bi pojavio žižak. Iz istih razloga pasulj se može na nekoliko dana staviti u zamrzivač.
Tehnički uslovi skladištenja
Tehnički uslovi u skladištima za čuvanje povrća su:
- lako i precizno regulisanje mikroklime,
- efikasno i brzo unošenje i iznošenje proizvoda,
- proveravanje stanja uskladištenih proizvoda,
- otkrivanje žarišta kvarenja.
- osnovni način za održavanje mikroklime je provetravanje sa rashlađivanjem.
Izvor: Poljoprivredne savetodavne stručne službe Srbije
Autor: Dipl.inž. Nikolić Radojka PSSS Kruševac
Komentari